'Četvorka' u Mostaru: Jedan sastanak ne rješava krizu

Radiosarajevo.ba
'Četvorka' u Mostaru: Jedan sastanak ne rješava krizu

Povodom sutrašnjeg sastanka lidera stranaka aktuelne parlamentarne većine u Federaciji Bosne i Hercegovine, Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH,  kazao je novinarima u Sarajevu da je predsjednik Federacije Živko Budimir dužan biti dio rješenja, a ne problema oličenog u trenutnom stanju, u kojem sastav parlamentarne većine ne odgovara sastavu Vlade FBiH.

Na sutrašnjem sastanku u Mostaru  treba da se sastanu predstavnici SDP-a, SBB-a, Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske demokratske zajednice 1990. Kako se najavljuje, oni će razgovarati o aktuelnim pitanjima funkcioniranja vlasti u FBiH.

"Ovaj status quo ne vodi nigdje", rekao je između ostalog Lagumdžija, naglašavajući četiri moguća scenarija koja mogu proizaći iz trenutnog stanja.

Prvi je da parlamentarna većina funkcionira u skladu sa sastavom Vlade, drugi da Budimir, odnosno Stranka demokratske akcije, nastave blokadu i da u narednom periodu funkcionira Vlada u tehničkom mandatu, a treći mogući način je povlačenje SDP-a iz Vlade, što bi za sobom moglo povući pitanje ostavke premijera Nermina Nikšića i rada Vlade u takvim okolnostima.
Prijevremeni izbori?
Četvrti potencijalni način su prijevremeni izbori u Federaciji, koji bi riješili pitanje imenovanja predsjednika, dva potpredsjednika,  Predstavničkog doma i Doma naroda, odnosno pitanje formiranja Vlade u Federaciji“, kazao je Lagumdžija.

Dodao je da SDP-u nije prioritetno da obavezno bude dio vlasti već dio rješenja. Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudin Radončić, koji je također potvrdio sutrašnji susret 'četvorke' u Mostaru, ističe da jedan sastanak ne može riješiti aktuelnu, 'ovako duboku krizu', ali siguran je da lideri učesnici mogu naći način za izlazak iz tog stanja i naglašava da Živko Budimir treba da omogući prekompoziciju Vlade.

Predsjednik  FBiH Živko Budimir kazao je danas novinarima da će se on, i kad je u pitanju sutrašnji sastanak 'četvorke' i u svakom drugom trenutku, ponašati u skladu s Ustavom i zakonima. „Nema političke pogodbe koja bi kod njega dovela u pitanje takva načela“, izjavio je Budimir i naglasio da su rješenje ustavno i zakonsko ponašanje te otvorenost za razgovor koji ne dovodi u pitanje te principe, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak