Čekajući pravdu za ubijene prijedorske logoraše: Žrtve pate, a odgovorni nisu osuđeni

3
BIRN - Detektor.ba
Čekajući pravdu za ubijene prijedorske logoraše: Žrtve pate, a odgovorni nisu osuđeni

Na godišnjicu obilježavanja ubistava 124 logoraša iz Omarske i Keraterma u Hrastovoj glavici kod Sanskog Mosta, članovi porodica ubijenih i udruženja logoraša pozvali su na procesuiranje odgovornih za zločine počinjene prije 32 godine.

Srodnici žrtava navode da bi u slučaju donošenja presuda lakše podnijeli sjećanje i sve terete koje nose nekoliko decenija nakon počinjenja zločina.

Jasmin Musić kaže da su 5. na 6. august 1992. u Hrastovoj glavici ubijeni zatočenici prijedorskih logora smrti, među kojima je bio i njegov otac Samir, kao i veliki broj članova njegove porodice. Pojašnjava da je njegov otac imao 24 godine te da su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani sa svim ostalim žrtvama 1998. godine, kada je otkrivena masovna grobnica.

Rundek prepjevao kultnu antifašističku pjesmu i posvetio je rijeci Uni: "Mi smo protiv ulagača"

Musić se prisjeća da je 2009. bila dženaza njegovom ocu, na kojoj je ukopan dio posmrtnih ostataka, dok je drugi dio ukopan devet godina poslije.

U razgovoru za Detektor on kaže kako je njegov otac bio vedrog duha, dobrog raspoloženja i vrlo pristupačan ljudima, kao i da je imao nekoliko trgovačkih radnji na području Prijedora te veći broj uposlenika.

"Mislim da bismo lakše podnijeli sjećanje i sve terete kada bi se odgovorni sankcionisali. Ovo je zločin za koji ne samo da niko nije odgovarao – ne samo da niko nije osuđen nego ni protiv koga nije podignuta optužnica – i bilo bi vrlo važno zbog budućih naraštaja, ne više ni zbog onih koji su ubijeni, ne više ni zbog mene i zbog nas porodica žrtava, jer smo mi nekako i naučili da s time živimo, ali bi zbog budućih generacija bilo vrlo važno sankcionisati počinitelje ovog zločina", kaže on.

Sadmir Alibegović, predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most, kaže kako su obilježavanju godišnjice prisustvovali članovi porodica, prijatelji, komšije, predstavnici udruženja logoraša te predstavnici vlasti. Prema njegovim saznanjima, 5. augusta 1992. vlast Prijedora je organizovala prevozna sredstva kako bi tog dana došli u logore Keraterm i Omarska, gdje su pročitali spisak 124 logoraša, a potom ih prevezli u naselje Podvidača, gdje se nalazila prirodna jama dubine preko 25 metara.

"U blizini jame Hrastova glavica, tu su ih zadržavali te po trojicu, vezane žicom, vodili su na samu prirodnu jamu, gdje su egzekutori upotrebom vatrenog oružja i pucnjem u potiljak ubijali jednog po jednog", pojašnjava Alibegović te dodaje kako su tom prilikom ubijeni civili bačeni u jamu.

Snimke otkrića masovne grobnice možete vidjeti na OVOM LINKU, ali su zaista zastrašujući.

Kako kaže, poruka sa ovog i sa svih drugih obilježavanja godišnjica jeste da istina mora biti zapamćena te da je nužno ponavljati sve ono što se dešavalo tokom rata kako ona ne bi pala u zaborav. Prema Bazi sudski utvrđenih činjenica Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), zatočenici iz logora Keraterm i Omarska su 5. augusta 1992. ukrcani u autobuse koji su krenuli prema Sanskom Mostu, a putem su srpske snage ubile nekolicinu njih, dok su leševi pronađeni na području zvanom Hrastova glavica. Za zločine počinjene u Prijedoru, Haški tribunal je osudio 17 osoba na 276 godina zatvora, dok je Sud BiH osudio 23 osobe na više od 380 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak