CCI: Tri katastrofalne i skandalozne godine

Radiosarajevo.ba
CCI: Tri katastrofalne i skandalozne godine

Foto: Valter Defends Sarajevo/panoramio.com

Ni s novim premijerom na čelu Vlade FBiH nema poboljšanja u funkcioniranju vlasti na federalnom nivou, a podaci i dalje potvrđuju da se radi o segmentu vlasti u BiH s najlošijim rezultatima, tvrde Centri civilnih inicijativa (CCI).

Tri skandalozne i katastrofalne godine

U svom trogodišnjem izvještaju posvećenom radu vlasti u FBiH, ova organizacija navodi da su glavne karakteristike Vlade i Parlamenta FBiH neefikasnost, indolentnost i socijalna neosjetljivost, prenosi Fena.

CCI ocjenjuje da su rezultati rada Vlade i Parlamenta u protekle tri godine katastrofalni i skandalozni, uz opasku da se vlast u FBiH "bavi sama sobom, stranačkim i ličnim interesima te sujetama".

-Nefunkcionalnost vladajuće koalicije ključni je izvor svih problema u FBiH, uključujući i aktuelnu ekonomsku, finansijsku i političku krizu, izjavila je na pres-konferenciji glasnogovornica CCI-a Majda Behram-Stojanov.

U svom izvještaju CCI ističe da je Vlada FBiH od 285 zakona, koliko je planirala utvrditi u tri godine svog mandata, realizovala tek 110, dok je Parlament usvojio tek 57 zakona, odnosno 20 posto od Vladinog plana.

Četvrt stoljeća potrebno za realizaciju plana jednog mandata

Ocjenjujući da se "na lošu efikasnost Vlade odgovora još gorom efikasnošću Parlamenta", u CCI-u navode da je Federalni parlament, od 343 planirana zakona u tri godine, usvojio tek 52. To predstavlja polovinu jednogodišnjeg plana, odnosno 15 posto od trogodišnjeg plana.

-Parlamentu FBiH, najneefikasnijoj instituciji vlasti u državi, trebalo bi gotovo četvrt stoljeća, odnosno gotovo punih šest mandata za realizaciju planiranog u jednom mandatu, stav je ove organizacije iznesen u izvještaju.

Kada je riječ o Vladinim ministarstvima, u CCI-u iznose podatke da je od 78 zakona iz programa rada Ministarstva pravde na Vladi utvrđeno njih 14, a da je Parlament usvojio šest.

Od 40 zakona koliko je planiralo Ministarstvo energetike i rudarstva, usvojilo je pet, od 24 Ministarstva rada i socijalne politike usvojeno je četiri, od 23 Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojeno je 4, a od 13 Ministarstva zdravstva nije usvojen nijedan zakon, prenosi Fena.

Neredovni na sjednicama, plate visoke i redovne


Parlament FBiH, kao najbrojniji parlament u BiH, do danas nije uspio kvalitetno riješiti pitanje neopravdanog odsustva poslanika i delegata s plenarnih sjednica, upozorava također CCI.

Smatraju da odgovornost za takvo stanje podjednako leži i na poslanicima i delegatima i na predsjedavajućim domova i na predstavnicima Etičke komisije.

U ovoj organizaciji kažu da je najavljeno uvođenje novčanih sankcija za poslanike i delegate koji neopravdano odsustvuju sa sjednica pozitivno, ali i krajnje zakasnjelo za ovaj saziv parlamenta, s obzirom na to da je ušao u posljednju godinu mandata.

Također, CCI navodi da je i dalje najvećem dijelu javnosti ostao nepoznat procent smanjenja primanja izabranih i imenovanih dužnosnika FBiH, nakon što su primanja većine budžetskih korisnika smanjena za 10 posto.

Slučaj „Obhođaš“: Rijetka ostavka iz moralnih razloga

Komentirajući ostavku ministra prostornog uređenja Salke Obhođaša, predstavnici CCI-a napominju da je to prvi slučaj da je jedan federalni ministar podnio ostavku iz moralnih razloga, iako je ranije u nizu izvještaja CCI-a Obhođaš označen kao jedan od onih koji su pokazali najveću odgovornost u smislu planiranja i rada.

-Na ovakav čin treba se odlučiti i određeni broj drugih ministara ili kompletna Vlada, što je jedina moralna i logična posljedica suočenja s katastrofalnim posljedicama prve polovine mandata, smatra Behram-Stojanov.

S obzirom na nefunkcioniranje vladajuće koalicije, ona naglašava da se CCI zalaže da već sada politički subjekti u FBiH počnu ozbiljne međusobne razgovore, pokušaju izgraditi zajedničke političke platforme, te u javnost izađu s jasnim stavom s kim imaju namjeru ići u koaliciju i formirati vlast, prenosi u srijedu Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak