CCI: Parlament kao 'lutkarsko pozorište'

Radiosarajevo.ba
CCI: Parlament kao 'lutkarsko pozorište'

Nevladina organizacija „Centri civilnih inicijativa“ izražava svoju zabrinutost i neslaganje sa stranačkim pokušajima vraćanja zatvorenih izbornih listi i stranačkog „vlasništva“ nad poslaničkim mandatima.

„Smatramo to atakom na dostignuti nivo prava građana i demokratizacije bosanskohercegovačkog društva“, stoji u saopštenju CCI-ja.

U uslovima nerazvijene demokratije i slabog uticaja javnog mnijenja na političke tokove u zemlji, takva mjera samo je korak dalje ka partitokratiji i odlučivanju u uskim centrima moći, odnosno stranačkim vrhovima. Vodi daljnjem smanjenju uticaja građana na političke prilike. I sigurno će destimulativno djelovati na građane, dodatno povećati jaz između njih i političara i izrazito negativno uticati na izlaznost na izbore, upozoravaju iz ove organizacije.

CCI smatra da su argumenti i motivi stranačkih vrhova „razumljivi“, ali su neprihvatljivi.

„Njihova potreba da oni, a ne građani biraju svoje predstavnike u parlamentima i da ih nakon izbora apsolutno kontrolišu, obesmišljava samu demokratiju, a parlamente svode na nivo lutkarskog pozorišta“, stoji u saopštenju za javnost.

Stranačko insistiranje na zatvorenim listovima i na vlasništvu nad poslaničkim mandatima, govori o tome da stranački vrhovi vlastite glasače tretiraju kao nedovoljno inteligentne, a svoje članove i poslanike kao potencijalne izdajnike.

Liste moraju ostati otvorene! Građanima se ne smije uskraćivati pravo da o svojim predstavnicima u parlamentu odlučuju oni a ne stranačka rukovodstva, apeliraju CCI.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak