Čaušević osuđen na 45 godina zatvora za terorizam, Palislamović oslobođen!

Radiosarajevo.ba
Čaušević osuđen na 45 godina zatvora za terorizam, Palislamović oslobođen!

Sud BiH osudio je Harisa Čauševića na 45 godina zatvora zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu. Drugooptuženi Naser Palislamović je oslobođen optužbi. Podsjećamo, napad na policijsku stanicu u Bugojnu desio se u junu 2010. godine. Tada je jedan policijski službenik poginuo, jedan je dobio teške, a nekoliko njih lakše povrede.

Sud BiH je 22. decembra 2010. godine potvrdio optužnicu u ovom predmetu kojom se optuženi Haris Čaušević i Naser Palislamović terete za krivično djelo terorizam.

Podnesena optužnica je tokom glavnog pretresa izmijenjena pismenim podneskom Tužilaštva BiH od 24. septembra 2012. godine i to u činjeničnom dijelu, dok je pravna kvalifikacija krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret ostala ista.

U izmijenjenoj optužnici se navodi da su se optuženi Haris Čaušević i Naser Palislamović u više navrata tokom 2010. godine sastajali u Bugojnu i dogovorili da 27. juna 2010. godine u ranim jutarnjim satima počine teroristički čin postavljanjem pripremljene improvizirane eksplozivne naprave na stražnji zid zgrade Policijske uprave Bugojno (PU Bugojno) i njenim aktiviranjem izazovu eksploziju.

U toj eksploziji jedan je policijski službenik smrtno stradao, jedan zadobio teže povrede opasne po život, a nekoliko njih lakše.

Pored toga, u optužnici se navodi da je ovim činom pričinjena velika materijalna šteta i to na objektu, zgradi Policijske uprave Bugojno, te na okolnim stambenim zgradama, poslovnim objektima i velikom broju vozila.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi počinjenjem ovakvog čina za cilj imali prisiljavanje organa vlasti Bosne i Hercegovine da nešto izvrše, kao i ozbiljno zastrašivanje stanovništva i ozbiljnu destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura Bosne i Hercegovine.

Treba istaći da je ovaj put napravljen presedan pa će Čaušević morati nadoknaditi troškove postupka u dijelu koji se odnosi ma osuđujuću presudu. 

Čaušević je osuđen i za aktivnosti koje su trebale rezultirati uspostavom šerijatske države...On je već planirao slične napada u Bugojnu govoreći "da nešto u Bugojnu treba dići u zrak". Jednom prilikom je čak planirao oteti dijete policijskog inspektora kako bi njegov prijatelj Rijad Rustempašić izašao iz pritvora, ali i da napadne policijsku patrolu, piše Avaz.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak