Budžet Federacije pola milijarde KM u minusu

Radiosarajevo.ba
Budžet Federacije pola milijarde KM u minusu
Christou: Potrošnja od 2005. do 2008. porasla za 60 posto

Manjak u budžetu Federacije BiH (FBiH) u 2009. godini iznosit će između 550 i 600 miliona KM, rekli su šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Costas Christou i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Suc, prenosi Srna.

Prema njihovim riječima, ovoliki deficit rezultat je nekontroliranog rasta potrošnje u periodu između 2005. i 2008. godine, potrošnja na svim nivoima vlasti u BiH povećala se za 60 posto, što je mnogo više u odnosu na 45 posto, koliko iznosi bruto domaći proizvod u ovom entitetu.

"Transferi pojedincima su se rapidno povećali, čak za 74 posto u ovom periodu. Federacija se danas suočava sa problemom finansiranja svog deficita, kapitalni rashodi su smanjeni, a pritisci za finansiranje programa koji se odnose na ugrožene socijalne grupe rastu", pišu čelnici MMF-a za "Dnevni avaz", prenosi Srna.

Oni smatraju da prijedlozi zakona koje je federalna vlada uputila parlamentu, kako bi pokrenuli reforme u oblasti transfera po osnovu prava, predstavljaju direktne odgovore na ove probleme.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak