Budžet danas na dnevnom redu: Biti ili ne biti

Radiosarajevo.ba
Budžet danas na dnevnom redu: Biti ili ne biti


Nastavak 5. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na čijem se redu nalazi Nacrt prijedloga državnog budžeta za ovu godinu (950 miliona KM), zakazan je za danas, 18. aprila. Kako se očekuje, zbog budžeta će se i danas voditi oštra rasprava, a nekoliko je pitanja oko kojih će se lomiti koplja.

Prva problematika sam je budžet. U SDA nisu sigurni da će moći glasati za dati prijedlog, jer isti zahtijeva 'rezanja' na više nivoa, poput smanjenja plata u Graničnoj policiji i u državnoj Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), što u ovoj stranci ne mogu podržati. Pored toga, oni smatraju da će ovaj budžet ugroziti evroatlantski put naše zemlje, što nije mišljenje koje dijeli ostatak bh. ministara u Vijeću te u SDA vide glavnog krivca zbog zastoja u funkcionisanju države koji će se, neusvajanjem ovogodišnjeg budžeta, nastaviti i dalje.

Podrška SDP-a

Ranije je zamjenik ministra (finansija i trezora BiH) Fuad Kasumović, član SDA, istaknuo kako su drugi problem penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH. „Ono što je sigurno je to da se zakon koji smo svi usvojili mora poštovati i o aktuelnim problemima trebalo je razmišljati ranije.“

A iako ova stranka koalira sa SDP-om na federalnom nivou, stranački odnosi zahladili su posljednje vrijeme, da bi problemi kulminirali verbalnim sukobom na relaciji Kasumović-Hadžić (Damir, ministar transporta i komunikacija BiH).

Stav SDP-a na današnjoj sjednici bit će podrška budžetu, jer ne smatraju da je rad bilo koje institucije ugrožen i podsjećaju na njegovo povećanje od 50 miliona. „Kako to, onda, može biti loše za državu, pogotovo što smo u vremenu krize i recesije“, rekao je Hadžić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) poručio je u izjavi za Avaz da bi SDA, ako prijedlog budžeta danas padne, trebala objasniti javnosti kako bez budžeta nema ni popisa stanovništva, ni izbora, ni novih aranžmana sa MMF-om i Svjetskom bankom... Božo Ljubić, čelnik HDZ1990, kazao je kako će se njegova stranka ponašati konstruktivno po pitanju budžeta.

A iz RS-a su nešto oštriji. Iz SDS-a su SDA poručili da „odlazi iz vlasti, ako više nije dio dogovora o budžetskom okviru za BiH, a Nikola Špirić (SNSD), dojučerašnji državni premijer i ministar finansija i trezora BiH, u izjavi za Nezavisne iskazao je stav jednak Bevandinom.


Vojnici na Trgu BiH

Strankama iz ovog entiteta problematično je i to što bošnjački političari nisu spremni na izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama BiH; podsjećamo, zakon je predvidio penzije za otpuštene pripadnike OSBiH koji od 20. marta protestuju na platou ispred Zgrade zajedničkih institucija BiH jer im te iste penzije još nikad, od 2010, nisu isplaćene.

Pitali smo i njih za stav.

PIO: Kontra stavovi

„Koliko smo (nezvanično) doznali, očekuje se burna rasprava. Ono što znamo je da je budžet na dnevnom redu, kao i izmjene našeg zakona. Po pitanju tih izmjena, znamo i da postoje dva kontra-stava: jedan iz PIO FBiH, drugi iz PIO RS, tako da ne očekujemo da će to pitanje zakonskih izmjena danas biti riješeno“, rekao nam je Senad Hubjer, predstavnik okupljenih vojnika.

Na Trg BiH, dodao je Hubjer i to, vratili su se u punom broju. Bude li budžet danas usvojen, sa stavkom o njihovim penzijama (21 milion KM), i ako se nađe već na sutrašnjoj sjednici Parlamenta BiH, bivši vojnici ostat će u ovom broju na sarajevskom trgu; bude li usvojen i ne nađe li se na skupštini, opet će smanjiti broj – do naredne sjednice.

Na pitanje, šta ako budžet ne bude usvojen, Hubjer odgovara:

„U tom slučaju, odmah nakon sjednice održat ćemo sastanak predstavnika svih okupljenih vojnika i moguć je dogovor o nekimradikalnim mjerama.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak