Budimirov ured Tužilaštvu: Kad je na redu Dodikov kabinet?

Radiosarajevo.ba
Budimirov ured Tužilaštvu: Kad je na redu Dodikov kabinet?

Ured predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, kao i predsjednik Federacije BiH, zagovaraju i podržavaju borbu protiv korupcije i kriminala u BiH, no aktivnosti SIPA-e po nalogu Tužiteljstva BiH u vezi provjere financijskog poslovanja Ureda predsjednika Federacije BiH i usporedbe troškova predsjednika Federacije BiH sa dopredsjednicima, ne vide u tom svjetlu.

„Naime, revizija poslovanja Ureda predsjednika Federacije BiH, provedena od  Ureda za reviziju institucija Federacije BiH, nije utvrdila većih nepravilnosti u poslovanju Ureda predsjednika FBiH za razliku od, primjerice, Ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji su ocijenjeni negativnom ocjenom od  Ureda za reviziju. Slijedom toga, primjerenije bi bilo da je Tužiteljstvo BiH istražne radnje pokrenulo u tim institucijama“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću predsjednika Federacije BiH.

„Na koncu, smatramo kako bi bilo primjerenije da Tužiteljstvo BiH preispita poslovanje Bosnalijeka d.d., JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, JP Elektroprivreda, JP Željeznice FBiH i drugih javnih poduzeća za koje se već duže vrijeme u medijima ukazuje na nepravilnosti u poslovanju i zlouporabe velikih razmjera koje nanose veliku štetu svim građanima BiH.“

Tužiteljstvo BiH izuzelo je dokumentaciju iz Ureda predsjednika i oba dopredsjednika Federacije BiH radi usporedbe troškova predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH.

Kako bi pomogli Tužiteljstvu BiH, Ured predsjednika Federacije BiH sugerira Tužiteljstvu BiH da tu aktivnost provede i u manjem entitetu, Republici Srpskoj, te usporedi troškove predsjednika Federacije BiH sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, kao i da uradi usporedbu troškova predsjednika RS-a sa dopredsjednicima RS-a, kako bi dobili cjelovitu sliku te na taj način donijeli ispravne zaključke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak