Budimirom pozivu odazvat će se svi sem HDZ-ova?

Radiosarajevo.ba
Budimirom pozivu odazvat će se svi sem HDZ-ova?

Na poziv predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira neće odgovoriti (samo) bosanskoherecgovački ha-de-zeovi, iako se tokom vikenda spekuliralo da niko iz nove parlamentarne većine pozivu neće odgovoriti.

Budimir je, da podsjetimo, poziv uputio kako bi se razgovaralo o aktuelnoj situaciji u FBiH.

SDP: Pozivamo Budimira da prestane biti marioneta SDA

HDZ, SDP i SBB neće se odazvati Budimirovom pozivu

Budimir pozvao stranačke lidere: Sastanak o FBiH

Budimir je nakon sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH sazvao zajednički sastanak s predsjednicima sedam političkih stranaka, SDA, SDPBiH, SBBBiH, HDZBiH, HSPBiH, NS Radom za boljitak i HDZ1990.

Kako je potvrđeno danas, na sastanku neće biti predstavnika Hrvatske demokratske zajednice BiH i HDZ1990.

Veso Vegar, glasnogovornik HDZ1990, objasnio je da je nova parlamentarna većina (SDP, SBB, HDZBiH, HDZ1990) već davno formirana, nepovjerenje Vladi FBiH je izglasano i to su činjenice koje, njegove su riječi, svi moramo poštivati, a zatim je dodao: „Mi želimo biti dio rješenja, a ne dio novih opstrukcija.“

U HDZ-u, pak, medijima nisu htjeli komentirati Budimirov poziv, a nisu ni (službeno) odgovorili na njega. Naime, u HDZBiH smatraju da je dovoljno to što je predsjednik stranke Dragan Čović rekao na na pres-konferenciji u subotu: „Ova četvorka je vrlo jasno definirana i ona je u ulozi da odredi izvršnu vlast u Federaciji BiH. Budimir nije predviđen u kadrovskom rješenju četvorke i nemam šta razgovarati s njim.“

S druge strane, nakon početnog odbijanja, u Savezu za bolju budućnost promijenili su stavove te će sastanku prisustvovati Fehim Škaljić (umjesto Fahrudina Radončića, op.a.), a slično navode i iz Socijaldemokratske partije BiH. Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je danas u Sarajevu da će "neko iz SDP-a najvjerovatnije prisustvovati sastanku".

Podsjećanja radi, sastanak je sazvan nakon ponovne blokade institucija vlasti, jer je SDA zatražila izjašnjenje Ustavnog suda zbog navodne povreda vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka. Vitalni nacionalni interes povučen je nakon što je u oba doma Parlamenta FBiH , izglasano nepovjerenje Federalnoj vladi. 

Iz SDA su danas komentirali kako će prisustvovati sastanku, te su izrazili zabrinutost ponašanjem pojedinih lidera. Ismet Osmanović, šef Kluba SDA u Parlamentu FBiH, za novinsku agenciju Fena izjavio je kako pojedini „lideri diktatom žele natjerati predsjednika FBiH da radi kako bi oni željeli. To pokazuje da ne mare za Ustav i zakon.“

Sastanak je zakazan za utorak, 19. februar, u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak