'Budimira smatrati nevinim dok se ne dokaže suprotno'

Radiosarajevo.ba
'Budimira smatrati nevinim dok se ne dokaže suprotno'


Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je danas kako je začuđen načinom na koji je policija uhapsila predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji se sumnjiči za korupciju, poziva se na Hinu portal Dalje.com.

Inzko je u izjavi za TV Federacije BiH (FTV) istodobno istakao kako se Budimira kao i svakog drugog mora smatrati nevinim sve dok se ne dokaže suprotno u mogućem sudskom postupku.

"Po europskim standardima, ko god bi bio uhićen, svejedno je li to gospodin predsjednik, ja ili netko drugi, on se do trenutka sudske osude smatra nevinim i ima se pravo braniti", kazao je Inzko.

Visoki je predstavnik takođe sugerisao kako je samo hapšenje izvedeno na neprimjeren način, gotovo kao predstava za televizijske kamere.

"Malo sam začuđen načinom na koji je Budimir uhapšen. Mislim da je ondje (u trenutku hapšenja) bilo dvadeset-trideset kamera i to je malo neobično", kazao je Inzko dodajući kako je ipak važno da nadležna tijela rade svoj posao.

Dodao je i kako očekuje da će u predstojećem razdoblju svi djelovati konstruktivno i pomoći da se rješi aktualna kriza vlasti u Federaciji BiH, a prije svega postupak imenovanja novih sudaca ustavnog suda FBiH.

Hadžiavdić: Dok se ne proglasi krivim nema osnova za smjenu Budimira

Sekretar doma naroda parlamenta Federacije BiH Izmir Hadžiavdić upozorio je međutim kako je hapšenje Budimira dovelo do veoma složenog stanja a potpuno je nejasno kako iz njega izaći.

Hadžiavdić je ponovio što i Inzko, da se Budimira mora smatrati nevinim sve do eventualne sudske presude u kojoj bi on bio proglašen krivim.

Dok se to ne dogodi, nema osnove za njegovu smjenu, a niti za prenošenje ovlasti predsjednika FBiH na dvojicu dopredsjednika.

Ustav predviđa mogućnost smjene predsjednika FBiH u slučaju da oba doma entitetskog parlamenta na temelju odluke dvotrećinske većine zastupnika upute takav zahtjev ustavnom sudu, koji o tome donosi dispozitiv.

Sa sadašnjim rasporedom snaga među političkim strankama nije izvjesno da bi takav zahtjev podržala potrebna većina zastupmnika u Domu naroda.

Hadžiavdić je utvrdio kako je nemoguće predvidjeti koliko bi sadašnja kriza vlasti mogla potrajati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak