Budimir prezentirao stavove za rješenje krize u BiH

Radiosarajevo.ba
Budimir prezentirao stavove za rješenje krize u BiH

 Prvog dana služenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, a na poziv Centra za transatlantske relacije, Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH bio je panelist tribine John Hopkins univerziteta u Washingtonu, prenosi Fena.

Velikom broju kongresmena, senatora, diplomatskog kora i medija, Budimir je prezentirao stavove za rješenje krize u Federaciji i BiH. Pored ostaloga, govorio je o mehanizmima koji će otkloniti mogućnost podjele Bosne i Hercegovine.

"Najučinkovitiji način otklanjanja mogućnosti podjele Bosne i Hercegovine je proširenje postojećeg Distrikta Brčko na još sedam općina u Bosanskoj Posavini, te uspostava distrikta Bosanska Posavina. Pozitivni učinci ove ideje bili bi: isključenje mogućnosti podjele BiH, potencijalno rješenje za općine za koje Republika Srpske traži autonomiju, te, pored ostalog omogućava povratak u Posavinu“, kazao je Budimir.

Moguće rješenje krize, ne samo u FBiH, nego na području cijele BiH,  Budimir vidi u obračunu s korupcijom i uspostavi pravne države, poticanju političkih subjekata da pojačaju napore kako bi se prevazišle nacionalne tenzije i sprječavanje snaga koje teže disoluciji zemlje.

"Prioritet je razvoj gospodarskih kapaciteta i stvaranje nove vrijednosti, smanjenje stope nezaposlenosti , a za to su neophodne inozemne investicije. Pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u, kao prvi i nadam se uskoro realizirani korak, osim povećanju sigurnosti građana, doprinijelo bi i ekonomskoj sigurnosti. Nakon toga, otvaranje pregovora o pristupanju EU mogao bi biti moćan mehanizam za uvođenje novih, pozitivnih kriterija u društvu, a napose u svjetlu spoznaje kako je sadašnjim ključnim političkim akterima cilj postojeće stanje i kriterije zadržati što duže", kazao je Budimir.

On je prezentirajući potencijalna rješenja za napredak BiH, kao preduvjet za eurointegracijski proces zemlje, istakao potrebu prenošenje ovlasti s entiteta na državu i jačanje institucija države Bosne i Hercegovine, saopćio je Ured za odnose s javnošću predsjednika FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak