Budimir: Imenovanje sudije Ustavnog suda FBiH je blokirano

Radiosarajevo.ba
Budimir: Imenovanje sudije Ustavnog suda FBiH je blokirano

Proces imenovanja dvoje nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH zaustavljen je povlačenjem saglasnosti potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe na ranije imenovanje Šahbaza Džihanovića.

Predsjednik FBiH Živko Budimir sumnja u pravno dejstvo takvog Kebinog poteza i za Oslobođenje kaže da se o tome treba izjasniti Ustavni sud FBiH, gdje se sad predmet Džihanović nalazi. 

"Od dopredsjednika Kebe sam službeno dobio njegovu odluku o povlačenju suglasnosti za Džihanovića, ali ja u ovom trenutku ne mogu ustvrditi da li to povlačenje može izazvati bilo kakve pravne posljedice s obzirom na to da je predmet Džihanovića pred Vijećem za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH. U svakom slučaju, natječaj koji je bio raspisan od VSTV-a za popunu dvije pozicije u Ustavnom sudu FBiH je bio natječaj koji je trebao popuniti poziciju Dragice Dragičević, ranijim natječajem, i odlaskom Ranke Cvijić u mirovinu. Za te pozicije smo imali suglasnost imenovanja kandidata iz reda hrvatskog i srpskog naroda", kazao je Budimir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak