Bubudućnost BiH u EU nema alternativ

Radiosarajevo.ba
Bubudućnost BiH u EU nema alternativ

Voditelj izaslanstva Evropske unije u Bosni i Hercegovini i posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorenssen posjetio je juče Grad Mostar i tom prilikom susreo se s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji mu je zaželio dobrodošlicu i uspješan rad, saopšteno je iz te stranke.

Čović je, kako se navodi, upoznao Sorenssena s političkim prilikama u BiH i položaju hrvatskog naroda u BiH.

"Sagоvоrnici su sе slоžili kako budućnost BiH u Evropskoj uniji nema alternativu te da BiH štо priје mora ispuniti potrebne uslove kојi stоје prеd njоm nа tom putu. To praktično znači da će biti neophodno ispuniti obveze, odnosno usvojiti Zakon o državnoj pomoći i provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci", stoji u saopštenju.

Čović je, kako se navodi, istakao kako je neupitno da BiH mora implementirati ovu presudu, ako želi naglašavati svoj euroatlantski put i međunarodnu poziciju.

"Naš prijedlog je da se pitanje presude riješi uz mnoga druga brojna otvorena pitanja jer ćemo upasti u zamku ako ih budemo parcijalno posmatrali", kazao je Čović, te dodao kako je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH već imenovao dva predstavnika u višečlano privremeno povjerenstvo koje treba ponuditi rješenja za provedbu ove presude. Imenovanje preostalih članova privremenog povjerenstva iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH očekuje se na narednom zasjedanju Doma, najavljenom za 10. oktobra.

Od članova Povjerenstva se očekuje da pripreme amandmane na Ustav BiH, kao i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. novembra, a za pripremu prijedloga izmjena Izbornog zakona 31. decembra 2011. godine", stoji u saopštenju HDZ-a BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak