Bruxelles: Pet koordinatora Roma dobilo otkaz!

Radiosarajevo.ba
Bruxelles: Pet koordinatora Roma dobilo otkaz!

U jeku najvećih rasprava o presudi Sejdić - Finci u briselskim klupama pet koordinatora za Rome u BiH je dobilo otkaz, i to na poslovima koji se najviše tiču – Roma, piše Oslobođenje.

Među njima je, sada već bivša, nacionalna koordinatorica za Rome mr. Hedina Tahirović - Sijerčić, te regionalni koordinatori Mujo Fafulić, Admir Pindžić, Alen Gavranović i Adnan Šubert. Dvojica su visokoobrazovani, dvojica sa SSS diplomom.

Nepodobni Romi

Profesor demokratije ljudskih prava Alen Gavranović kaže da je potišten, tužan. Kao regionalni koordinator za Sarajevski i za Hercegovačko-neretvanski kanton, radio je u Sarajevu, pri Centru za povratak:

"Umjesto da budemo primjer da se jedino našim obrazovanjem mogu rušiti prepreke koje postoje prema nama, na ovaj način mi smo primjer da Romi ovdje nisu još podobni za više poslove", iskren je Gavranović.

Mr. Tahirović - Sijerčić je sada na drugoj godini doktorskog studija u Belgiji, a prva je osoba koja je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu angažovana kao predavač na prvi put pokrenutom studiju izbornog predmeta romski jezik, književnost i kultura Roma. Ovaj revolucionarni događaj u obrazovnom sistemu Hrvatske pobudio je interesovanje u svijetu, i mr. Tahirović - Sijerčić je podnijela inicijativu da se ista katedra otvori i na sarajevskom Filozofskom fakultetu. Inicijativa je prihvaćena, u toku je razrada.

Profesorica Romkinja ruši predrasude

Angažovanje ove energične mlade žene, kao nacionalnog koordinatora 2010. godine, pri državnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice mnogi su shvatili kaoohrabrujući znak za cijelo bh. društvo! No, Tahirović - Sijerčić je radila u okviru projekta CARE International, a kada je ovaj okončan, pola godine je OSCE finansirao aktivnost koordinatora, jer se mislilo da će ih za to vrijeme država trajno zbrinuti.

Mr. Hedina Tahirović - Sijerčić ne krije ogorčenost, no nije ni iznenađena:

"Svjedočila sam brojnim praznim obećanjima i postupcima vezanim za romsku populaciju, pa ne čudi da su neki smatrali samo formalnom obavezom i naš angažman. Puna su usta Roma samo onda kada se na račun toga za sebe ubiru poeni", ističe magistrica Tahirović - Sijerčić, napominjući da vijest o otkazima dolazi uporedo s viješću o tome da 2014. godine BiH preuzima predsjedavanje Dekadom Roma. Nju ne mogu zavarati ni riječi koje je ovih dana čula, kako će se, navodno, vidjeti, šta se može još učiniti za njih: "Kao da mi trebamo milost! Uostalom, nije se jednom desilo da su na sastanke Dekade išli isključivo neromi, za nas nije bilo sredstava. Koliko sam takvih apsurda progutala", kaže Tahirović - Sijerčić, a Alen Gavranović kratko komentariše:

"Eto, Dekada Roma bez Roma."

17 miliona maraka navodno potrošeno

"Dok se čelni političari ove zemlje u Bruxellesu upinju dokazati kako su Romi ravnopravni, pet obrazovanih, aktivnih Roma dobiva otkaz! Kakva se poruka šalje drugim Romima i u ovim danima popisa", pita retorički Nedžad Jusić, predsjednik tuzlanskog udruženja Euro-Rom. On nema dileme: "Poručuje im se, izjasnite se drugačije."

Jusić tvrdi da je na jednom od nedavnih sastanaka Odbora za Rome razgovarano o ovim koordinatorima. Zaključeno je da su oni pokazali rezultate i da je nužno pronaći način za njihov ostanak:

"U državnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice tvrde kako nemaju finansijske mogućnosti za zapošljavanje Roma, a dobro bi bilo provjeriti da li se to odnosi na sve", ističe Jusić, podsjećajući i na budžetska sredstva za realizaciju akcionih planova za Rome: "Zašto se iz njih ne bi mogli koordinatori plaćati, utoliko prije što je pod velikim upitnikom u šta je u posljednje tri godine otišlo 17 miliona maraka, koliko je, navodno, potrošeno za Rome", kaže Jusić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak