Brojne osude napada na američku ambasadu

Radiosarajevo.ba
Brojne osude napada na američku ambasadu


Nakon jučerašnjeg napada na američku ambasadu u Sarajevu stigle su osude iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je osudio teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, ocijenivši da moguće bezbjednosne prijetnje i informacije o radikalnim grupama treba najozbiljnije shvatiti i preventivno djelovati, a ne minimizirati i stvarati pogrešnu predstavu u javnosti, piše Srna.

Dodik je apelovao da nadležni organi i institucije što prije utvrde sve okolnosti, pozadinu i organizatore ovog bezumnog terorističkog čina.

Radmanović: Na ovo nas je upozorio napad u Bugojnu
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović najoštrije je osudio teroristički napad na zgradu američke Ambasade u Sarajevu.

''Desilo se ono najgore na šta nas je upozorio bombaški napad u Bugojnu prije izvjesnog vremena, i pojedine nadležne bezbjednosne agencije i stručnjaci za međunarodni terorizam. Nažalost, informacije o mogućim terorističkim bezbjednosnim prijetnjama u BiH u velikoj mjeri su minimizirane u javnosti i pojedinim političkim krugovima'', izjavio je Radmanović, a prenijela Srna.

On od nadležnih organa traži da utvrde okolnosti i pozadinu ovog nasilničkog čina i zakonski sankcionišu i kazne izvršioce.

''Vjerujem da će nas ovaj gnusni teroristički čin osvijestiti da u budućnosti odgovornije pristupamo pravovremenom otkrivanju i sprječavanju ovakvih djela'', rekao je Radmanović.

Špirić: Ukinuti političku podršku koja pogoduje razvoju terorizma
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić najoštrije je osudio teroristički napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, izražavajući očekivanje da će svi detalji i okolnosti u vezi s ovim napadom biti razotkriveni.

Špirić je istakao da ovaj napad mora biti poziv za sve bezbjednosne i pravosudne strukture u zemlji da se odlučno obračunaju s terorizmom, kao i opomena pojedincima iz političkog i javnog života da krajnje ozbiljno shvate kredibilne informacije o mogućim terorističkim prijetnjama.

"Više puta sam upozoravao da BiH ima sve preduslove za pojavu aktivnosti terorista. Taj problem neće nestati ako ga budemo gurali pod tepih, već se s njim moramo suočiti iskreno, a ne samo deklarativno. Riješit ćemo ga ako se ukine politička podrška koja pogoduje razvoju te pojave”, naveo je Špirić, ukazujući da jučerašnji slučaj predstavlja ozbiljnu opomenu s kakvim se opasnostima BiH suočava. Predsjedavajući Špirić je iskazao solidarnost s osobljem Ambasade SAD-a i uvjerenje da ovaj nemili događaj neće imati negativne implikacije po odnose dvije prijateljske zemlje. Također je poželio brz oporavak policijskom službeniku koji je ranjen u jučerašnjem terorističkom aktu na Američku ambasadu, saopćeno je iz Sekretarijata Vijeća ministara.

Budimir: BiH  mora poduzeti sve napore kako bi se terorizam suzbio

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir najoštrije je osudio napad na Američki ambasadu u Bosni i Hercegovini.

"Riječ je o terorističkom činu koji je još jedan od primjera porasta terorističkog djelovanja u svijetu, te država BiH kao i svaka demokratska država mora poduzeti sve napore kako bi se terorizam suzbio", rekao je Budimir.

Istakao je kako je SAD veliki prijatelj Bosne i Hercegovine te pružio potporu u ime Federacije BiH, uz uvjerenje kako će današnji suludi čin još jače potaknuti saradnju SAD-a i BiH po pitanju suzbijanja terorizma i jačanja svjetske sigurnosti, saopćeno je iz kabineta Živka Budimira.

HDZ BiH osudio teroristički čin
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH najoštrije osuđuje teroristički čin koji se dogodio danas u poslijepodnevnim satima u Sarajevu.

HDZ BiH najoštrije osuđuje napad na zgradu veleposlanstva SAD u BiH u Sarajevu koji predstavlja napad na sigurnost građana u Sarajevu kao i na mir u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Pozivamo sve nadležne sigurnosne službe u BiH da poduzmu sve zakonom dopuštene mjere na otkrivanju i lišavanju slobode lica odgovornih za ovaj teški teroristički čin, te poduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi osujetili potencijalne terorističke napade.

Sorensen: Pozivamo na punu saradnju u vezi istrage koja je u toku
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen je u petak osudio napad na Ambasadu Sjedinjenih Država u Sarajevu.

Pohvalio je istovremeno lokalnu policiju, uključujući odgovorne za sigurnost ambasade, zbog brzog i profesionalnog odgovora.

"Evropska unija, uključujući Policijsku misiju EU u Bosni i Hercegovini, EUFOR i Delegaciju EU/Ured specijalnog predstavnika EU, pažljivo prati situaciju te je u kontaktu i koordinaciji s našim lokalnim i međunarodnim partnerima. Pozivamo na punu saradnju u vezi istrage koja je u toku”, navedeno je u saopćenju Ureda specijalnog predstavnika u BiH.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak