Brkan i Macić ne osjećaju se krivima za zločine

Radiosarajevo.ba
Brkan i Macić ne osjećaju se krivima za zločine


Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Osman Brkan i drugi, optuženi Osman Brkan i Ibro Macić izjasnili su se da nisu krivi, javlja Fena.

Sud Bosne i Hercegovine 13. marta 2013. godine potvrdio je optužnicu kojom se optuženi Osman Brkan i Ibro Macić terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Osman Brkan i Ibro Macić u vrijeme oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine, kao pripadnici Armije RBiH, zajedno sa drugim pripadnicima ARBiH, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tako što su 13. juna 1992. godine ili približno tog datuma, došli u selo Blace, opština Konjic, koje je bilo nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje su lišili života četiri starice, a njihova tijela nikada nisu pronađena. 

Pored toga, optuženi Ibro Macić se tereti da je u vremenskom periodu od aprila do oktobra 1993. godine, u prostorijama Osnovne škole Musala' u Konjicu, u kojoj su bili zatvorenici srpske i hrvatske nacionalnosti, kao pripadnik Vojne policije Armije RBiH sam, odnosno zajedno sa više neidentifikovanih pripadnika Armije BiH, vršio i učestvovao u mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i nečovječnim postupanjima, saopćeno je iz Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak