Brisel: Počeo sastanak političkih lidera iz BiH s Fuleom

Radiosarajevo.ba
Brisel: Počeo sastanak političkih lidera iz BiH s Fuleom

Sastanak političkih predstavnika Bosne i Hercegovine i Evropske komisije u okviru treće runde dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja počeo je u Bruxellesu. 

Briselski sastanak: Moguć povratak bonskih ovlasti ili kažnjavanje političara

 

Sastanku, koji je počeo oko 9,40 sati jutros, prisustvuju evropski komesar za proširenje Štefan Fule, šefica Odjela za BiH unutar Direkcije Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni, šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, dok sa bosanske strane prisustvuju lideri HDZBiH Dragan Čović, SNSD Milorad Dodik, SDP Zlatko Lagumdžija, HDZ1990 Martin Raguž, SDS Mladen Bosić, dok SDA predstavlja zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović, a umjesto lidera SBB-a predsjednik GO SBB Fehim Škaljić. Sastanku prisustvuju i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić

Kako javlja reporter Anadolu Agency, ukoliko stastanak bude završen do podneva, komesa Fule će se obratiti medijima i saopštiti rezultate, a ukoliko do tog roka ne bude postignut rezultat, sastanak će biti nastavljen s neodređenim terminom završetka. 

Cilj ovog sastanka je pronalaženje rješenja za tri prioritetna pitanja u vezi s procesom pristupanja BiH Evropskoj uniji - implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sjedić-Finci, uspostavljanje koordinacijskog mehanizma za pitanja EU i prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u kontekstu ulaska Hrvatske u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak