'Brisanje identiteta - posljednji stadij genocida'

Radiosarajevo.ba
'Brisanje identiteta - posljednji stadij genocida'

Ćamil Duraković
, načelnik opštine Srebrenica, osudio je nastavak  „nelegalnih i neosnovanih postupanja poništenja prijava prebivališta registriranih građana na prostoru Srebrenice“, te je zatražio od vlasti entiteta Republike Srpske, države Bosne i  Hercegovine i predstavnika međunarodne zajednice da reagiraju i zaštite osnovna građanska i politička prava povratnika i građana nesrpske nacionalnosti.

„Vršenje provjera ne samo da je neutemeljeno u zakonskim propisima, već rješenja o poništenju, bez ikakvih jasnih dokaza koji upućuju na fiktivnu prijavu, nisu ni dostavljena građanima čije su prijave prebivališta poništene. (...)

Posebno boli činjenica da se za ljude koji su stavili svoje živote na prvu liniju odbrane BiH i za nove generacije koje se bore za opstanak građanske i  demokratske države Bosne i Hercegovine, danas niko nije pobunio, da su institucije ostale nijeme na nastavak politike koja je vođena za vrijeme predizborne kampanje i  poslije izbora u Srebrenici, da niko nije pozvao na provjere svih lažno registriranih glasača iz Srbije, koji su u konvojima stizali na birališta 7. oktobra širom doline Drine, a da se svaka prijava građana bošnjačke nacionalnosti provjerava, te poništava bez trunke dokaza“, napisao je Duraković.

Također, istaknuto je u saopštenju kabineta načelnika, Duraković je pozvao Ombudsmena za ljudska prava u BiH, nadležne  sigurnosne agencije, te pravosudne institucije da reagiraju, procesuiraju odgovorne, te ponište nelegalno sastavljena poništenja prebivališta koja posljednjih šest mjeseci donosi Policijska stanica Srebrenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak