Brigadni general Hart komandant NATO štaba u Sarajevu

Radiosarajevo.ba

Dužnost komandanta NATO-štaba Sarajevo na dašanjoj svečanoj ceremoniji primopredaje u kampu Butmir preuzeo je brigadni general Merle D. Hart, pripadnik Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a dužnost je preuzeo od dosadašnjeg brigadnog generala Waltera T. Lorda.
 
Tokom ceremonije primopredaje Hart je kazao da mu je velika čast što je izabran na ovu dužnost, dodajuću da cijeni pruženu mogućnost da pomogne Bosni i Hercegovini da bi išla naprijed.

Naglasio je da će se tokom  mandata fokusirati na rješavanje pitanja uknjiženja vojne imovine.

"Pružat ćemo podršku u rješavanju pitanja viška municije i naoružanja kao i na reformu sektora logistike i nabavki", poručio je Hart.

Hart je tokom 1993. i 1994. godine u BiH radio na dostavi hrane i humanitarne pomoći u noćnim letovima i na snabdijevanju francuskih trupa u Sarajevu.

Odlazeći komandant Lord je u obraćanju prisutnima naglasio da se odnos NATO-a i EUFOR-a u Sarajevu izuzetno poboljšao u proteklih godinu dana naglašavajući da je tokom svog mandata sarađivao s visokim dužnosnicima civilnim i vojnim iz BiH kao i s predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

"Svi zajedno radili smo da pomognemo BiH da se suoči s teškim izazovima na njenom putu ka evroatlantskim integracijama. Postigli smo male pobjede ali veliki izazovi i dalje ostaju", dodao je Lord, izražavajući nadu da se i veliki izazovi u narednom periodu mogu ostvariti.

Novi komandant NATO-štaba u Sarajevu brigadni general Hart, kako je danas rečeno, ima 40-godišnju vojnu karijeru i iskustva u privatnom sektoru. On je pilot koji je učestvovao u gotovo svim operacijama u kojima je SAD učestvovao u protekle dvije decenije, javlja agencija Fena.

Današnjoj svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti u NATO-štabu Sarajevo prisustvovali su članovi diplomantskog, vojnog i vjerskog kora u BiH, međunarodni i dužnosnici iz političkog i javnog života iz BiH među njima član Predsjedništva BiH Željko Komšić i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak