Brčko u najgoroj situaciji od svog osnivanja

Radiosarajevo.ba
Brčko u najgoroj situaciji od svog osnivanja

Politička situacija u Distriktu Brčko nikada nije bila teža od njegovog formiranja prije jedanaest godina, kazao je na konferenciji za novinare supervizor za Brčko Roderick Moore.
 
Političari u Brčo Distriktu imaju rok da se urazume do kraja kolovoza, kazao je Moore, dodavši kako se nada da je do tada moguće pronaći rješenje za izlazak iz političke krize. 

Inače, do krize je došlo nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH utvrdilo da je brčanski gradonačelnik Dragan Pajić u sukobu interesa. Kako Pajić, unatoč tome, nije htio podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika, smijenila ga je Skupština Distrikta. Međutim, utvrđeno je da ta smjena nije urađaena na propisan način, pa je Pajić i dalje na dužnosti gradonačelnika.    

 "Politički lideri nisu zadovoljili interese građana jer samo produbljunu ovu krizu, ali ja nisam želio intervenirati. Ipak, sad ne isključujem ni tu mogućnost", izjavio je  Moore. 

Ako do kraja kolovoza ne bude riješena politička kriza, onda Distrikt očigledno ima značajnih slabosti i Ured visokoga predstavnika (OHR) neće sjediti skršteni ruku, dodao je Moore te još jednom ponovio da zatvarenja OHR-a u Brčkom još nije moguće zbog opstrukcija Republike Srpske.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak