Branioci Stanišića i Župljanina najavili žalbe

Radiosarajevo.ba
Branioci Stanišića i Župljanina najavili žalbe

 

Zastupnici ratnih zločinaca Miće Stanišića iStojana Župljanina najavili su žalbe na presude kojima ih je Haški sud osudio na po 22 godine zatvora.

Stanišiću i Župljaninu ukupno 44 godine zatvora
Stanišić je u vrijeme za koje ga tereti optužnica bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci.

Branioci su zatražili da im se uobičajeni rok od 30 dana za ulaganje žalbe produži na 60 dana, ukazujući na veličinu i složenost presude, kojom su Stanišić i Župljanin osuđeni zbog progona nesrpskog stanovništva u BiH, javlja Avaz.

Presuda se sastoji od tri toma i ima gotovo 1.500 stranica, sa oko 11.500 fusnota i detaljno se bavi individualnom krivičnom odgovornošću Stanišića i Župljanina za događaje iz 1992. godine, navodi se u podnesku. Advokati ukazuju da ni Stanišić ni Župljanin ne govore engleski, pa se na prevod čeka bar godinu dana, što će otežati konsultacije sa optuženima.

U podnesku se navodi da se sa zahtjevom za produženje roka za predaju žalbesaglasilo i tužilaštvo, koje smatra da je rok od 60 dana "razuman u ovom predmetu".

Pretresno vijeće Haškog tribunala osudilo je 27. marta Stanišića i Župljanina na po 22 godine zatvora za zločine nad nesrpskim civilima u više opština u BiH, od aprila do decembra 1992. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak