Bračni par 10 godina držao djevojku u ropstvu

Radiosarajevo.ba
Bračni par 10 godina držao djevojku u ropstvu

Bračni par iz kalesijskog naselja Gojčin, iz zaseoka Karavlasi, Milenko i Slavica Marinković, posljednjih deset godina su u svojoj kući u ropstvu držali  njemačku državljanku Karlu. Slučaj je odjeknuo u svim regionalnim medijima.

Djevojka je zlostavljana i tjerana da radi najteže fizičke poslove u nekoliko kuća na osami u podnožju brda Vis kod Kalesije.

Slučaj je policiji prijavio stanovnik Gojčina Sead Makalić. Nakon opsežne istrage kalesijske policije, Marinkovići su uhapšeni 17. maja ove godine te predani u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Određen im je jednomjesečni pritvor. Djevojka je nakon ispitivanja pregledana u bolnici i smještena je u sigurnu kuću. Cijeli slučaj je potvrđen i iz nekoliko policijskih izvora.

Hronika zločina
Sve je počelo prije desetak godina, kada je Milenko Marinković, iako je već živio sa Slavicom, iz Austrije gdje rade on i trojica njegove braće, doveo Njemicu Kristinu, koja mu je bila druga žena. U zaselak Karavlasi, u kojem u nekoliko kuća žive braća Marinković, Kristina je dovela četiri kćerke.

"Tri starije djevojke su se navodno udale sa Marinkovićeve rođake. Ova djevojčica je tada imala devet godina i ostala je da živi kod Milenka. Njemica, njena majka, povremeno je dolazila i morala je znati šta se događa", ispričao je za Bportal Sead Makalić.

Da nešto nije uredu, Makalić je posumnjao još prije nekoliko godina, kada je prolazeći pored kuća Marinkovića vidio zapuštenu i prljavu djevojčicu. Nije mogao ništa poduzeti, jer ničim nije mogao dokazati svoje pretpostavke. Međutim, iz dana u dan do njega su dopirale informacije od mještana o stravičnim torturama nad djevojčicom. Još prošle godine sve je prijavio policiji. Policijska patrola došla je pred kuću Marinkovića, ali djevojčicu nisu pronašli. Marinkovići su tvrdili da ju je majka odvela u Njemačku. Zapravo - djevojčica je bila skrivena u podrumu.

Ipak, prije nekoliko dana, Sead je uspio pribaviti ključni dokaz da djevojčica postoji i da je kod Marinkovića. Fotografisao ju je i fotografiju odnio u PU Kalesija. Uslijedila je akcija.

Tužilaštvo potvrdilo
O događaju je obaviještena Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) koja je uključena u istragu, kao i neke druge agencije i organizacije

Tužilaštvo Tulanskog kantona je na vanrednoj konferenciji za medije potvrdilo ovaj slučaj

Općinski sud Kalesija je, navedeno je, prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i 18. maja 2012. godine odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za supružnike Milenka (52) i Slavojku Marinković (45) zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saizvršioci na okrutan način počinili krivično djelo protivpravno lišenje slobode državljanke Njemačke.

"Postoji osnovana sumnja da su supružnici u dužem vremenskom periodu, koji još uvijek nije pouzdano utvrđen, na porodičnom imanju na području općine Kalesija u mjestu Gojčin, zaseok Karavlasi, protivpravno lišili slobode i držali zatvorenu državljanku Njemačke, koja sada ima 19 godina, te da joj nisu dozvoljavali kontakte sa ljudima i pohađanje škole, da su se prema djevojci ponašali nehumano, izgladnjivali je i tjerali da radi teške poljoprivredne poslove. Dakle,  da su djevojku dok je bila dijete i maloljetnica, pa  sve do  17. maja 2012. godine  protivpravno držali  zatvorenu, fizički je zlostavljali i nanosili tjelesne povrede", navedeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Pripadnici PU kalesija su 17. maja 2012. godine došli do informacija o zlostavljanju djevojke i o tome odmah obavijestili Tužilaštvo. U koordiniranom djelovanju se reagiralo odmah. Policijske ekipe su izašle na mjesto događaja i pronašle djevojku u  psihički i fizički veoma teškom  zdravstvenom stanju. Djevojka je odmah smještena na sigurno, te medicinski i na svaki drugi način zbrinuta. Bračni par je odmah lišen slobode. U odnosu na stanje u kojem je zatečena,  djevojka je sada u mnogo boljem zdravstvenom stanju.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i izdao naredbe za sve potrebne istražne radnje koje se provode. Naložene su provjere koje je neophodno izvršiti.

O događaju je obavještena  Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) koja je uključena u istragu, kao i neke druge agencije i organizacije.  Također je obaviješteno i Tužilaštvo BiH, kao i druge institucije koje su uključene u zbrinjavanje i staranje  o djevojci. Istraga u ovom predmetu je u toku, istaknuto je iz Tužilaštva.

Upregnuta poput konja
Esed Resić iz Repuha ispričao je za Bportal.ba kako je jedne prilike vidio nesretnu Njemicu natjeranu da vuče zaprežna kola umjesto konja.

"Govorili su: Hija, hija...kao da tjeraju konja. Pogledam, ne vidim konja. Onda vidim da ona vozi kola, dok se oni smiju", kazao je Resić.

On je potvrdio da je u torturama nad djevojkom, osim uhapšenog Milenka Marinkovića, učestvovao i njegov rođak s nadimkom Celje, kojem on ne zna pravo ime.

Kaže da je u još nekoliko navrata vidio kako se Marinkovići iživljavaju nad Njemicom, koju su oni zvali Bedina. Tvrdi da ju je vidio dok je jela bundevu, a da su se Marinkovići smijali i govorili kako ona misli da jede lubenicu. Jela je, dodaje Resić, i mekinje (stočnu hranu).

Drugi stanovnik ovog sela ispričao je kako je vidio Marinkoviće da nesretnu djevojku tjeraju da skoči sa velikog plasta sijena.

"Smijali su se i govorili joj da ne smije skočiti na noge, već na glavu, kao da skače u vodu", kaže on.

Nakon što je konačno spašena iz klasičnog ropstva, djevojka je smještena u sigurnu kuću. Kada je pronađena, 19-godišnja djevojka bila je u izuzetno teškom psiho-fizičkom stanju, sa svega četrdesetak kilograma težine. Trenutno je mnogo bolje, počela je pomalo pričati i redovno uzima hranu koja joj je godinama bila uskraćivana.

Ipak, ostali su ožiljci. Djevojci su, navodno, nakon mnogobrojnih lomova, posljedica iživljavanja, ostale deformirane ruke. Također, na nju su puštali i pse da je grizu. Nakon ugriza, djevojci nikada nije ukazivana pomoć.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak