Bošnjačke stranke danas vijećaju o Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Bošnjačke stranke danas vijećaju o Srebrenici

Čelnici političkih stranaka sa centralama u Sarajevu: Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH), Savez za bolju budućnost (SBB) i Stranka za BiH, sastat će se danas u Potočarima gdje će razgovarati o predstojećim, lokalnim izborima u Srebrenici.

Današnji sastanak dolazi nakon četverogodišnjeg perioda čekanja u kojem se znalo da se iznimka, učinjena za prošle izbore u Srebrenici – glasanje za srebreničke kandidate bez obzira na mjesto prebivališta - neće više moći ponoviti.

SDA
Sulejman Tihić
, lider SDA, očekuje da će se danas postići dogovor.

Ukoliko istog ne bude, njihov stav će biti da se Izborni zakon izmijeni, a glasanje omogući svim Srebreničanima, bez obzira na etničku pripadnost, koji su 1991. tamo imali prebivalište.

S BiH
Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić za portal Radio Sarajevo je podsjetio da je ova stranka još 10 marta, na sjednici Glavnog odbora u Doboju, poslala otvoreni poziv svim probosansko orijentisanim strankama da se ide sa zajedničkom listom za RS, samim tim i u Srebrenici.

„Izgubili smo puno vremena čekajući da danas o tome pričamo, mogli smo ranije razgovarati sa manje nervoze“, kazao je Jerlagić.

Na naše pitanje očekuju li dogovor danas, Jerlagić navodi da su oni apsolutno za, ali postoji pitanje SDP-a koji je, na sjednici Glavnog odbora (GO), najavio da će na lokalnim izborima nastupiti samostalno. „To bi moglo razbiti bošnjački korpus u Srebrenici, te bi moglo doći do odliva glasova na više strana – analogijom izbora iz 2008, to je put za srpskog načelnika“, zaključio je naš sagovornik.

SDPBiH
Zlatko Lagumdžija
, predsjednik SDPBiH, o sastanku u Potočarima, kako je jučer (3. maja) prenijela Fena, tek je rekao kako će „SDP učestvovati na svakom sastanku koji doprinosi rješenju problema“.

Visoki funkcioner SDP-a Mirsad Đapo za portal Radio Sarajevo navodi kako SDP danas ide razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH i mobilizaciji biračkog tijela. Njihov je stav kako je veoma važno uključiti međunarodnu zajednicu u politički lobi za izmjene zakona, jer je „očigledno da se u Parlamentu BiH o tome ne može dogovoriti, znajući stav stranaka iz RS-a“.

„Bar za ovu godinu, pa ćemo se u naredne četiri godine dogovoriti“.

Na naše pitanje, kako cijene prijedloge SBB-a i SBiH-a (o jedinstvenoj listi), u ovoj stranci zasad su kategorično protiv. Prvenstveno iz razloga jer izbori još nisu ni raspisani. „O tome se danas ne može govoriti.“

On još dodaje kako će SDP biti 'za' ukoliko ostale stranke žele dati podršku SDP-ovom prijedlogu za načelnika, ali, zbog proteklih godina i izbornih rezultata, nisu suviše raspoloženi za jedinstvenu listu.

„Najbitnije je danas pokušati motivirati birače, a tu će veliku ulogu imati srebrenička udruženja. Ono što Vam mogu reći je da smo mi otvoreni i za dalje razgovore“, zaključio je Đapo.

SBB
Prijedlog SBB-a, čiji će lider Fahrudin Radončić prisustvovati današnjem sastanku, bit će također da se sve bošnjačke stranke ujedine na lokalnim izborima u Srebrenici i predlože zajedničkog kandidata za načelnika Općine. Iz ove stranke su pozvali sve Srebreničane, „koji su (zbog interesa pojedinih stranaka) već godinama glasali u Tuzlanskom kantonu ili u Vogošći, da svoje prebivalište blagovremeno vrate u Srebrenicu“.

Iz stranke su podsjetili da su njihovi delegati u Parlamentu BiH predložili izmjene Izbornog zakona BiH, s ciljem da na snazi ostane način glasanja iz 2008.

Sjedinjene Američke Države
Povodom izborne situacije u Srebrenici, oglasio se i američki ambasador Jonathan Moore koji je u intervjuu za Nezavisne upozorio da bojkot izbora, o čemu se također spekuliralo, nije rješenje te da je veoma važno da svaki Srebreničanin, registriran za izbore, glasa. Zaključio je da je potrebno je da ljudi iz svih dijelova BiH dođu i pomognu situaciji u Srebrenici. 

Srebrenica
Zamjenik srebreničkog načelnika Ćamil Duraković je rekao da od sastanka očekuje da pokaže političko jedinstvo kada je u pitanju ovaj grad. Stav udruženja preživjelih Srebreničana, naglasio je on za Fenu, jeste da mora doći do izmjene zakona kako ne bi smo „stavili tačku na i“ kada je u pitanju Srebrenica.


Potočari

Potrebno je omogućiti svim Srebreničanima koji su bili po popisu '91. godine u Srebrenici, da imaju pravo glasa bez obzira na mjesto boravka i prijave. „Dakle, to uključuje sve, ne samo Bošnjake, nego i Srbe koji su bili ovdje i Hrvate i sve druge."

Na pitanje šta se može očekivati na lokalnim izborima u Srebrenici ako ne dođe do izmjene Izbornog zakona, Duraković je odgovorio da bi to bila "legalizacija genocida i legitimno predavanje Srebrenice u ruke onima koji taj genocid danas negiraju, a '95. su ga činili sa predumišljajem i idejom da ovo u suštini postane dio projekta o velikoj Srbiji".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak