Bošnjaci otvorili džamiju u Americi: Pogledajte građevinu džemata West Bosnian Islamic Center

13
MINA

U američkom gradu Utica, u saveznoj državi New York, u kojem živi između sedam i osam hiljada Bošnjaka iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, proteklog viekenda svečano je otvorena džamija džemata West Bosnian Islamic Center.

Ovaj najmlađi džemat Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike u vrlo kratkom roku uspio je izgraditi prelijepu džamiju, čija je posebnost njen sami izgled, jer izgleda kao džamija iz lijepih bosanskih sela prenešena u ovaj dio Amerike. Skladnih dimenzija, krovom na četiri vode i minaretom kakve vidimo samo u Bosni džamija plijeni svojom ljepotom i neobičnom arhitekturom neviđenom na ovim prostorima.

Još jedna specifičnost je i brzina kojom je izgrađena. Naime, vrijedni Krajišnici su je podigli iz temelja i krovom zaštitili u rekordnom vremenu, od početka ramazana do Kurban-bajrama iste godine.  

Poznati YouTuber iz Srbije 'na rubu života': Objavio snimak susreta sa medvjedom

Lokaciju za džamiju je donirao predsjednik Džematskog odbora i najveći njen donator hadžija Bajro Smajić, koji je u svom imamu Sulejman-ef. Čauševiću našao izvanrednog saradnika, pa su zajedno sa ostalim članovima Džematskog odbora i džematlijama završili finalne radove i pripremili džamiju za svečano otvorenje. Inače, Bajro Smajić je veliki vakif (osoba koja izdvaja svoju imovinu), a novoizgrađena džamija u Utici najdraži mu je hajrat (dobro djelo učinjeno u cilju opće društvene koristi).

Uz veliki broj vjernika, svečanom otvorenju prisustvovali su izaslanik reisul-uleme bihaćki muftija hfz. Mehmed-ef. Kudić, gradonačelnik Utice Mike Galime, senator Joe Griffo, predstavnici policije i gradske uprave. Domaćini izaslaniku reisul-uleme su bili muftija IZBSA dr. Sabahudin-ef.
Ćeman, glavni imam Medžlisa 3 Muris-ef. Neimarlija, te imam Sulejman-ef. Čaušević. Otvorenju su prisustvovali i imami drugih medžlisa, kao i imami Medžlisa 3.

Foto: MINA: Svečano otvorenje džamije u Utici

Nakon uvodnih obraćanja domaćina efendije Čauševića i hadžije Smajića - predsjednika Džematskog odbora, uslijedilo je obraćanje gradonačelnika Galimea koji je zahvalio Bošnjacima Utice i na ovoj građevini, a i na svemu što su uradili za ovaj grad. Glavni imam Neimarlija je u svom obraćanju upoznao goste koji ne govore bosanskim jezikom o historiji i razlozima doseljavanja Bošnjaka na ove prostore i o njihovim uspjesima, čemu svjedoči i ova lijepa džamija, a riječi podrške i zahvalnosti je uputio i senator Griffo.

Potom je po protokolu proučen ezan i pristupilo se zvaničnom presijecanju vrpce i otvorenju džamije. Izaslanik reisul-uleme je pozvao hadžiju Bajru i prepustio mu pravo otvorenja džamije i time mu ukazao čast i odao priznanje kao velikom donatoru nove džamije. Džamija u Utici posjeduje i restoranski prostor sa kuhinjom u džamijskom podrumu, a građena je uz poštivanje visokih energetskih standarda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak