Bošnjaci imaju svoju državu, njeno ime je BiH

Radiosarajevo.ba
Bošnjaci imaju svoju državu, njeno ime je BiH


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić u intervjuu koji je dao za Radio Slobodna Evropa izjavio je kako na „Balkanu samo Bošnjaci nemaju državu“.

Vrlo opasna izjava, koja je kontraproduktivna za sve koji žive na ovoj teritoriji, saglasni su profeosri Šaćir Filandra i Mile Lasić.

Povratak u 19. stoljeće

Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, za portal Radiosarajevo.ba, kratko je prokomentirao kako izjava nije tačna.

Bošnjaci, naravno, imaju svoju državu, a ona se zove Bosna i Hercegovina. Kao i većina naroda u Evropi, ta država nije mononacionalna. I to nije problem“.

Filandra nije želio ulaziti u dalje komentiranje reisovih navoda te je svoju izjavu zaključio riječima:

„To nije tačno“.


Prof. Dr. Mile Lasić

Mile Lasić, univerzitetski profesor evropskih integracija te znanstvenik iz Mostara, bio je više raspoložen za komentiranje. On o reisovoj izjavi „misli sve najgore“:

„Ma koliko na prvi pogled bila tačna izjava kako samo Bošnjaci na Balkanu nemaju nacionalnu državu, u konkretnom bh. kontekstu i u ambicijama svih u BiH koji bi kreirali nacije od komadića teritorije kojom kontroliraju, ona zapravo ne znači ništa dobro po državu Bosnu i Hercegovinu“, rekao nam je Lasić.

On nas je podsjetio kako svojim naučnim radom stalno upozorava da se u zemljama Evropske unije događaju tzv. trans-nacionalizacije i integracije. Pritom, dodao je Lasić, nacionalne države postaju prefunkcionalizirane te dobijaju sasvim drugu ulogu:

„A kod nas se želi napraviti nacionalna država, znači nacija-država po modelu 19. stoljeća“.

Lasić je ocijenio kako je reisova izjava politička, „vrlo kontraproduktivna i štetna po interese BiH, po interese svih koji žive u ovoj zemlji, uključujući i Bošnjake“.

'Nije bilo partizana'


Reisu-l-ulema sa porodicama optuženih za zločine u Silosu

Pitamo Lasića i kako komentira reisov stav o optuženima za zločine u Silosu:

„Samo mogu ponoviti ono što sam jedanput čuo od sjajne novinarke Nidžare Ahmetašević koja je jednom kazala, gostujući na TV1, kako se čudom čudi kako ona, kao porezni obveznik, plaća zaštitu onih koji su osumnjičeni od njene vlastite države. Sa tim, apriornim sumnjičenjem pravosudnih organa vlastite države postižemo autogol.

Valjda se želi zaustaviti proces koji će pokazati kako su sve strane, ne u istoj mjeri, ali su sve strane činile zločine“.

Nije bilo partizana u proteklom ratu, zaključio je naš sagovornik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak