Bosna se spojila s Hercegovinom

Radiosarajevo.ba
Bosna se spojila s Hercegovinom

Stari most u Konjicu na rijeci Neretvi koji se uvijek smatrao tačkom gdje se Hercegovina spaja sa Bosnom svečano je otvoren.

Ministar za međunarodnu saradnju i razvoj vlade Turske Faruk Čelik i načelnik općine Konjic Emir Bubalo, otkrivanjem tariha, otvorili su kameni most, čija je obnova trajala tri godine i koštala više od 5 miliona maraka. Za izgradnju mosta korišteno je oko 900 kubnih metara kamena, više od 10 hiljada klamfi i 10 tona olova čime je kamen povezan.

”Bio je to najljepši ukras moga rodnog grada uz koji sam imao sreću provesti dio svoga djetinjstva. Bio je to divan kameni most na šest lukova. Sagrađen je u doba Osmanlija dobrotom Haseći Ali-age prije više od tri vijeka. Nije šala tri vijeka, tri stoljeća, trista godina, eh koliko li je to mjeseci, dana, sati, minuta, koliko ljudskih života”, govorio je Zuko Džumhur o Ćupriji na Neretvi u Konjicu.


Članak o mostu u listu "Nada", 1898. godine.

Stari most u Konjicu sagrađen 1682 godine ima šest lukova i jedan je od najljepših mostova iz tog perioda. Dužina mosta je 80 metara, a širina pet metara.

Prilikom povlačenja 3.marta 1945.godine, Kamenu ćupriju u Konjicu porušila je Pionirska jedinica 3.bataljona 70.grenadirskog puka Wermachta.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak