Bosanskohercegovački planinari osvojili Triglav: 'BiH će uvijek biti uz Sloveniju'

0
Radiosarajevo.ba

Planinarska grupa BiH Exploreri (planinarsko-sportsko društvo Poštar-Zenica), u subotu 02. septembra 2023. je uspješno realizovala uspon na planinski vrh Triglav.

Ekspedicija od 20 iskusnih planinara je po veoma lijepom vremenu realizovala zahtjevnu planinarsku turu od 35 kilometara i 15 sati pješačenja. Planinarenje je bilo otežano pogotovo na dijelovima koji su najopasniji(sajle) zbog prisustva velikog broja planinara iz cijelog svijeta. U subotu ih je bilo hiljade.

Bez obzira na sve izazove uspjeli su u svom cilju - usponu na jedan od najposjećeniji planinarskih vrhova na svijetu Triglav.

Da li će u Bosni i Hercegovini ponovo poskupiti kafa?

"Tom prilikom smo se na samom vrhu fotografisali sa banerom na kojem se nalazi simbolična poruka podrške i solidarnosti Republici Sloveniji i slovenskom narodu iz prijateljske Bosne i Hercegovine.

Republika Slovenija je prijatelj Bosne i Hercegovine. Kada je na BiH izvršena agresija devedesetih godina država Slovenija i slovenački narod je bio solidaran sa BiH. I mi smo željeli na simboličan način kroz poruku 'Bosna i Hercegovina će uvijek biti uz Sloveniju. Želimo vam brz oporavak od poplava. Vaši prijatelji iz Bosne i Hercegovine', da iskažemo podršku i saosjećanje u vezi nedavnih prirodnih nepogoda koje su pogodile Sloveniju.

Žao nam je zbog ljudskih gubitaka kao i zbog velike materijalne štete koje su bile posljedica razornih poplava. Želimo Vam brz oporavak i  prosperitetan i sretan život u vašoj prelijepoj domovini Sloveniji.

Simbolična poruka je upučena od nevladine organizacije Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH koja godinama radi na jačanju veza između BiH i prijateljskih država, planinarsko-sportskog društva Poštar iz Zenice čija je planinarska grupa BiH Exploreri realizovala uspon na Triglav i društveno-odgovorne kompanije Zenko-Zenica koja nam je napravila baner i donirala ga", saopćili su BiH Exploreri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak