Boris Tadić posthumno odlikovao Srđana Aleksića

Radiosarajevo.ba
Boris Tadić posthumno odlikovao Srđana Aleksića

 

Skoro dvadeset godina poslije tragične smrti trebinjskog heroja Srđana Aleksića, njegovu hrabrost odlučila je (zvanično) prepoznati i Srbija. Povodom srbijanskog dana državnosti, koji se obilježava sutra, predsjednik Srbije Boris Tadić posthumno je odlikovao Srđana Aleksića zlatnom medaljom „Miloš Obilić“.

Ova medalja dodjeljuje se za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva.

Srđan Aleksić je Trebinjac koji je 21. januara 1993. stao u zaštitu komšije Bošnjaka Alena Glavovića. Alen je preživjeo, Srđan je od posljedica zadobijenih povreda preminuo 27 januara 1993. Njegovo Trebinje do danas mu nije odalo priznanje, osim što je sportske terene nazvalo njegovim imenom.

Sjećanje na Srđana Aleksića

Pored posthumno odlikovanog Aleksića, Tadić je pripremio ordene za još 16 zaslužnih pojedinaca i institucija, saopštila je Pres-služba predsjednika Republike Srbije.

Pa je tako Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju Republike Srbije, odlikovan Novak Đoković za kojeg je Tadić naveo kako je „najbolji ambasador Srbije u svijetu“.

Pored toga, Tadić je odlikovao i Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških bjegunaca, i to Sretenjskim ordenom prvog stepena za naročite zasluge na zaštiti i unaprjeđenju pravne države, Bezbjedonosnu-informativnu agenciju i nekolicinu njenih predstavnika, ali i radnike Rudarskog basena "Kolubara".

Ordene su dobili još i guvernator St. Peterburga Georgij Sergejevič Poltavčenko, Srpsko lekarsko društvo, Dejan Mijač, Jovan Ćirilov, dr Miodrag Stojković, također posthumno Austrijanka Diana Obekser Budisavljević, potom Slobodan Cvijetić, Aleksandar Rkman, Siniša Hrnjez...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak