Borenović: SNSD treba da se povuče

Radiosarajevo.ba
Borenović: SNSD treba da se povuče

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) treba da se povuče s vlasti i preda je opoziciji da bi Republika Srpska (RS) izašla iz teške ekonomske krize, ocijenio je danas potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović. 
 
Uputio je brojne kritike na vladajuću stranku u RS-u, ukazujući na loše ekonomsko stanje i rast zaduženja, uz ocjenu da je u ovom entitetu “dobro samo vladajućoj kasti i nekim povlaštenim privatnim preduzećima". 
 
“Očigledno je da SNSD ne zna, neće, ne smije i ne želi da radi za dobrobit građana RS-a. Očigledno je da ova politička opcija nema odgovor na sva ključna pitanja u RS-u”, tvrdi Borenović i navodi da PDP “ima plan i viziju” šta bi trebalo učiniti da RS izađe iz postojećeg teškog stanja. 
 
Najavio je da će njegova stranka putem nadležnog skupšinskog odbora tražiti da se istraži zašto je Vlada RS-a dostavila Narodnoj skupštini podatke prema kojima je deficit u entitetskom budžetu manji za više od 100 miliona maraka, od onog koji je utvrdila Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u. 
 
Borenović kaže da je Vlada RS-a “prevarila parlament, podvalila joj je lažan izvještaj te dala podatke koji ne odgovaraju istini”. 
 
Ekonomsko stanje u RS-u je izuzetno loše, jer, ponovio je, kumulativni deficit na kraju 2010., od milijardu i 100 miliona maraka, veći je od ukupno svih budžetskih deficita iz prethodnih godina. 
 
Izveštaj Glavne službe za reviziju o stanju budžeta RS-a pokazao je, kaže, da je proglašenje 2010. “godinom štednje bila najobičnija farsa, jer je aktuelna vlast nastavila s rasipništvom u situaciji kada su građani živjeli sve teže”. 
 
Borenović ukazuje i da je revizorski izveštaj pokazao da je vlada Aleksandra Džombića kršila Zakon o javnim nabavkama jer su desetine miliona maraka potrošene na nezakoniti način. 
 
“Ključno pitanje je šta će uraditi pravosuđe RS-a da konačno kazni one koji su neodgovorno, neracionalno i mimo zakona trošili pare građana RS-a”, zaključio je potpredsjednik PDP-a. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak