'Borci su zbog vas ogorčeni, ne šaljite ih nama'

Radiosarajevo.ba
'Borci su zbog vas ogorčeni, ne šaljite ih nama'

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) i njeno rukovodstvo smatraju neprihvatljivim i nekorektnim stav kojim se ovoj organizaciji spočitava odgovornost zbog umanjenih penzija prouzrokovanih primjenom novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Smanjenje penzija za 36.000 bivših vojnika

Iz Boračke organizacije Srpske ističu da su oni pogrešna adresa za sve učestalije optužbe i prigovore vezane za primjenu novih zakona, te navode da oni nisu ni predlagali ni tumačili, ni donosili nove zakone i zakonske propise.

Iz ove organizacije sugerišu borcima da svoje žalbe i nezadovoljstvo vezane za obračun penzija i zakonskih rješenja, bez saglasnosti Boračke organizacije Republike Srpske, upućuju na adrese onih koji su im poslali rješenja o penzijama - resorno ministarstvo i Fond PIO, pišu Nezavisne.

„Od Vlade Srpske tražimo da obaveže službenike u Fondu PIO da strankama daju na uvid tumačenje rješenja o penzijama, te da borce ne upućuju u Boračku organizaciju, kao što je sada slučaj, jer ova organizacija niti je izdavala rješenja niti je nadležna da ih tumači“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je BORS, još od samog početka procedure usvajanja Zakona o PIO, od prednacrta, nacrta i javnih rasprava, upozoravao da u Zakonu postoje nekvalitetna rješenja koja će se negativno odraziti na boračku populaciju, pa je Zakon bio privremeno i povučen iz skupštinske procedure i upućen na doradu.

U saopštenju se dodaje da je Boračka organizacije Srpske davala sugestije, ali ti prijedlozi nisu uvaženi. Jedini kompromis, priznaje BORS, na koji su dali saglasnost jeste utvrđivanje osnove i koeficijenta za borački dodatak, a za sve ostalo rizik i odgovornost su preuzeli kreatori i predlagači zakona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak