Borci RS pokreću peticiju protiv haškog suda

Radiosarajevo.ba
Borci RS pokreću peticiju protiv haškog suda

Iz Boračke organizacije Republike Srpske danas su najavili pokretanje inicijative za, kako tvrde, prikupljanje potpisa u RS-u i Srbiji, kojom bi se „osudio rad Haškog tribunala te zatražila revizija i prekid rada tog suda“.

Predsjednik ove organizacije Pantelija Ćurguz tvrdi da bi ta peticija zatim bila upućena u parlament RS-a, nakon čega bi bila poslana na adresu Generalne skupštine UN-a, gdje je za 10. april 2013. godine zakazana tematska sjednica o radu Tribunala u Haagu.

„Neprihvatljivo je da Haški sud, umjesto da radi u funkciji pomirenja na ovim prostorima, presudama proizvodi jednu novu vrstu mržnje, što je evidentno iz posljednjih haških presuda. Ovo je pitanje u samom vrhu nacionalnih interesa RS-a, jer može biti u funkciji potpune odbrane i stabilnosti RS-a ili njenog ukidanja“, rekao je Ćurguz.

'Nepravda nanesena srpskom narodu'

Iako navodi da se „zakasnilo s ovom peticijom“, tvrdi i da još ima prostora da se, kako je naveo, ukaže na nepravdu nanesenu srpskom narodu, te u tom smislu ponavlja i tvrdnju da i „u Srebrenici nije bilo onako kako je prikazano i vrlo brzo će to dokazati, jer imaju argumente, fotografije, imena i prezimena ljudi koji su živi i zdravi u svijetu, a u Potočarima se vode kao nestali".

Ponavlja i ranije tvrdnje o pristrasnom radu Suda i Tužilaštva BiH, a na štetu srpskog naroda.

„Od predstavnika vlasti RS-a u institucijama BiH tražit ćemo da blokiraju sve procese koji se odnose na BiH, bez obzira na to iz koje oblasti bili, dok ne bude postignut dogovor o donošenju po hitnom postupku novog zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH“, ustvrdio je Ćurguz u izjavi novinarima nakon sastanka s boračkim udruženjima u RS-u, kojem, iako  su bili pozvani predstavnici svih srpskih stranaka, odazvao se samo SDS.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak