Blokada zgrade Vlade FBiH 1. oktobra

Radiosarajevo.ba
Blokada zgrade Vlade FBiH 1. oktobra

Dobitnici najviših ratnih priznanja 1. oktobra blokirat će zgradu Vlade FBiH u Sarajevu jer predstavnici vlasti nisu ispoštovali nijedan od njihovih zahtjeva.

Ova odluka donesena je jučer na vanrednoj sjednici Glavnog odbora Saveza, koja je održana nakon sastanak čelnika Saveza s Mustafom Mujezinovićem, premijerom FBiH, i Zahidom Crnkićem, ministrom za boračka pitanja FBiH.

Savez udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja početkom ovog mjeseca, na vanrednoj sjednici Skupštine, usvojio je zaključke kojima su od Vlade FBiH zatražili da njihove augustovske naknade ne budu umanjene za deset odsto i da Zakon o dobitnicima najvećih ratnih priznanja bude implementiran u potpunosti bez mogućnosti njegovog ukidanja. Također su podržali reviziju u oblasti boračko-invalidske zaštite i zatražili reviziju svih budžetskih korisnika.

Naknade dobitnicima najviših ratnih priznanja, kojih ima oko 5.000, za avgust će biti isplaćene na nivou julskih, odnosno biće umanjene za 10 odsto.

"S obzirom na to da nam predstavnici Vlade FBiH nisu ponudili nikakvo rješenje niti su prihvatili naše zahtjeve, definitivno izlazimo na ulicu. Zgradu Vlade FBiH blokirat ćemo 1. oktobra u 11.59. Na koji način ćemo to izvesti još nije za javnost, ali poručujemo predstavnicima vlasti da nećemo snositi odgovornost za posljedice", izjavio je Šerif Patković, predsjednik Skupštine Saveza udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH.

Dodao je kako je Glavni odbor Skupštine Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja usvojio zaključak kojim traži smjenu ministra Crnkića, jer smatra da je on najodgovornija osobe za stanje u kojem se nalaze.

Mujezinović je nakon jučerašnjeg sastanka ponovio kako je jedan od zahtjeva MMF-a za odobravanje preostalih tranši iz stendbaj aranžmana ukidanje zakona koji definiše prava ove populacije.

"Oni traže da zakon bude van snage od 1. januara naredne godine. S jedne strane imamo bolne reformske procese, a sa druge strane novčanu pomoć vrijednu oko 200 miliona američkih dolara", istakao je Mujezinović.

Objasnio je kako će FBiH od Svjetske banke, ako pristupi ispunjavanju tridesetak njihovih zahtjeva i reformskim procesima, dobiti 100 miliona američkih dolara beskamatnog kredita, kao i 70 miliona američkih dolara povoljnog kredita za razvoj malog poduzetništva.

"Među ovim zahtjevima i reformskim procesima je i ukidanje Zakona o pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja. Na jednoj strani imamo bolne reforme, a na drugoj stranu pomoć koja nam je i te kako potrebna. Još nismo zauzeli stav o ovom problemu. Konačni sud o tome će ipak morati dati Parlament FBiH", rekao je Mujezinović.

On je naglasio kako Vlada FBiH, bez obzira na to kakve mjere bude morala poduzeti, neće dozvoliti da oni koji su dali najviše za BiH budu socijalno ugroženi.

Crnkić: Pokušaćemo ubijediti MMF

Ministar za boračka pitanja rekao je da će u četvrtak predstavnicima MMF-a pokušati objasniti zbog čega Vlada FBiH nije za ukidanje Zakona o pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja.

"Pokušat ću im objasniti da ćemo uvesti imovinski cenzus i druge neophodne mjere. Ovi ljudi su najzaslužnija kategorija i u ovoj oblasti nećemo ići ispod nivoa koji bi ugrozio njihova prava", kazao je Crnkić.

nezavisne/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak