Blok 14: Mali i srednji poduzetnici kao recept za bolje sutra

Radiosarajevo.ba
Blok 14: Mali i srednji poduzetnici kao recept za bolje sutra

Ekonomski program će biti glavni adut Bloka 14 na predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovine, koji bi se trebali organizirati 2014, saopćeno je danas u Sarajevu na press konferenciji ove nedavno formirane političke koalicije.

Govoreći o ekonomskom programu, čelnici Bloka 14 najavili su da će fokus i cilj njihovog recepta za bolje sutra biti mali i srednji poduzetnici. Dennis Gratz (Naša stranka) istaknuo je da su ovi poduzetnici potencijal za ekonomski oporavak i borbu protiv nezaposlenosti, no problem su komplikovani propisi o poslovanju i brojne dažbine u našoj zemlji.

Podsjećanja radi, Blok 14 čine Naša stranka, Socijaldemokratska unija (SDU), Liberalno-demokratska stranka (LDS), Stranka penzionera/umirovljenika i Stranka dijaspore BiH. Danas na pressu, kao potencijalni partner Bloku, predstavljena je i Posavska stranka.

Primjerice, kako je ilustrovao Gratz, 71 posto iznosi opterećenje po zaposleniku u FBiH. Laičkim rječnikom objašnjeno, ako je jednom radniku plata 1000 KM, firma za njega plaća još 710 KM dažbina! Gratz je još kazao i kako se više od 20 zakona odnosi na plaćanje dažbina, više od 30 akata na kaznene odredbe...: „Da li ste znali da jedna firma, na godišnjem nivou, mora predati oko 150 obrazaca“, upitao je Gratz, najavivši odlučnu borbu protiv ove birokratske pošasti.

Zaštita novinara

Nermin Pećanac, predsjednik SDU i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, poručio je kako će Blok 14, na izbornoj platformi, imati 14 političkih ciljeva, između ostalog, tražiće uvođenje mehanizama krivično-pravne zaštite novinara, fotoreportera, kamermana – ukratko, svih medijskih radnika.

Ponovio je da su u Bloku 14 vrata otvorena i za SDP, i za Demokratsku frontu Željke Komšića (Pećanac bi volio da se DF priključi Bloku, op.a.), kao i za sve druge – uključujući i one iz RS-a – koji imaju slične političke zamisli. No, podvučeno je da u Bloku 14 nema mjesta za bilo čiju dominaciju, već samo za partnerstvo.

Novinarima se obratio i prvi čovjek LDS-a Amir Husarić koji smatra da je blokovska podjela BiH neminovnost, te Mehmed Nurkanović, čelnik SP/U, koji je podsjetio na penzionerski štrajk 24 septembra: „Blok 14 nas također podržava, a mi pozivamo sve penzionere i obespravljene radnike da nam se pridruže.“

Ninoslav Sušilović, čelnik Posavske stranke, pozdravio je političko okrupnjavanje i Blok 14, podsjetitivši prisutne kako dolazi iz najzaostalijeg i najnerazvijenog kantona u FBiH i jedinog u kojem se vlast, od kraja rata naovamo, nije mijenjala – HDZ je suvereni vladar ove županije. Ističući veliku nezaposlenost Posavskog kantona, negativni prirodni priraštaj – „cijele obitelji, masovno, odlaze na Zapad“ – najmanje plaćeni profesori i policajci, Sušilović je iskazao nadu da Blok 14, i u Posavskom kantonu „gdje lijevi i desni nisu ni lijevi ni desni, već kriminalni“, može mijenjati stvari na bolje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak