Blizu 2.000 radnika bi moglo ostati bez posla

Radiosarajevo.ba
Blizu 2.000 radnika bi moglo ostati bez posla

Nakon odluke o povlačenju iz projekta mješovitog preduzeća „Krivaja 1884“, većinski vlasnik „Ferimpex“ jutros je na posao pozvao dio radnika kako bi završili poslove iz ranije potpisanih ugovora i tako osigurali sredstva za isplatu plaća za decembar i januar.

Veći broj radnika ipak na poslu

U međuvremenu, Sindikat tog preduzeća je u stalnom zasjedanju, o nastaloj situaciji su obavijestili uposlene u preduzeću, a tokom dana o tome će obavijestiti i garante Ugovora o formiranju mješovitog preduzeća, vlade FBiH i ZDK-a, javlja Federalna televizija.

Stav Sindikata je da nadležni federalni i kantonalni organi, s obzirom na to da ne mogu utjecati na sudske odluke u vezi sa registracijom preduzeća, još imaju vremena intervenirati i osigurati isporuku sirovina preduzeću, što je jedan od dva ključna uvjeta za njegovo funkcioniranje.

Odluka o mjerama koje će preduzeti 1.900 radnika Krivaje 1884 bit će objavljena sutra.

Neizvjesna sudbina 1.911 radnika

“Ohrabruje da je veći broj ljudi ipak na poslu i obavlja svoju djelatnost kako bi osigurali isplatu plata za decembar i januar. Najava o prekidu projekta Krivaja 1884 za nas je šokantna i neprihvatljiva. Ne želimo da vjerujemo da se aktuelne vlasti neće zauzeti da spase više od 1.900 radnih mjesta i uostalom cijele Zavidoviće koji žive od ovog preduzeća”, izjavio je za Fenu predsjednik Sindikata ovog preduzeća Vehbija Aličić.

Od kako je u petak direktor “Krivaje 1884” i jedan od većinskih vlasnika, Ismet Mujanović najavio povlačenje iz projekta zbog izostanka podrške, prije svega javnih preduzeća zaduženih za isporuku drveta i kako je rekao, pritisaka pravosudnih organa, radnicima “Krivaje 1884” stigao je veliki broj telegrama podrške radnicima ovog nekada uspješnog preduzeća.

“Moralna podrška radnika, kolega iz Sindikata i građana BiH nikada nije bila upitna ali bez pomoći državnih struktura ne možemo. Očekujemo da će problemi koji su pratili dosadašnjih 15 mjeseci rada Krivaje 1884 ipak biti riješeni”, izjavio je Aličić.

Za utorak u 11 sati najavljen je sastanak rukovodstva Sindikata ovog preduzeća na kojem će se odrediti dalji potezi u pravcu rješavanja novonastale krize koja prijeti otkazima za 1.911 radnika, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak