Bjegunac Elvir Pobrić uhapšen u Kanadi

Radiosarajevo.ba
Bjegunac Elvir Pobrić uhapšen u Kanadi

Bosanac Elvir Pobrić, koji je tokom prve ratne godine okrivljen za dva ubistva, uhapšen je jučer u kanadskom gradu Calgaryju.

Pobrić je 1993. proglašen krivim za ubistvo dvoje ljudi u selu Velagići, u aprilu 1992. za šta je bio osuđen na devadesetogodišnju zatvorsku kaznu u BiH. Nakon tri godine, Pobrić je pobjegao iz zatvora u Foči, te otišao u Kanadu, gdje se prijavio kao izbjeglica.

Sudeći po kanadskim medijima, Pobrić je 4. aprila 1992. ubio Svetu Bjelana i Vitomira Oreškovića, dvojicu muškaraca s kojima je bio upleten u poslove s krijumčarenim stranim valutama. Bjelan i Orešković su nosili velike svote novaca namijenjene kupovanju stranih valuta, a Pobrić ih je ubio hicima u potiljak. Oreškovićevo tijelo je odnio do obližnjeg smetljišta, zapalio ga i prešao traktorom preko toga, kako bi prikrio tragove. Nakon toga je u Bjelanov automobil stavio njegovo tijelo, odvezao se do šume i zapalio auto s tijelom unutra.

Dva dana kasnije Pobrić je uhvaćen, a 1993. osuđen na 20 godina zatvora, odakle bježi 1996.

Trinaest godina živio je mirno, dok vlastima u gradu Hamiltonu nije stiglo pismo od kćerke jedne od Pobrićevih žrtava, koja upozorava kako se među građanima tog grada nalazi dvostruki ubica - bjegunac. Kanadska policija uspjela je Pobriću ući u trag nakon što je skrivio prometni prekršaj u februaru ove godine.

Pobrić je u Kanadi živio sa suprugom i malim djetetom. Supruga je izjavila da nije znala za njegovu prošlost. Neki mediji pišu kako je Pobrić imao dokument koji dokazuje da je od 1993. do 1996. boravio u srpskom koncentracionom logoru. Na osnovu ovog dokumenta, Pobrić je, vjerovatno, uspio dobiti status izbjeglice u Kanadi.

Pobrić je trenutno u pritvoru i čeka na suđenje.

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak