Bivši vojnici stupaju u štrajk glađu pred Parlamentom

Radiosarajevo.ba
Bivši vojnici stupaju u štrajk glađu pred Parlamentom

Bivši pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH koji su od jučer ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, tražeći da u prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva za isplatu njihovih penzija, danas u 16 sati počinju štrajk glađu.
 
Prije nego što su donijeli ovu odluku čekali su ishod sjednice Vijeća ministara BiH koja je održana danas. 
 
„Bila je sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je predsjedavajući Vjekoslav Bevanda proslijedio pisanu informaciju ostalim ministrima i dao im zadatak da oni, kako on kaže, 'krešu' svoje budžete u svojim resornim ministarstvima i naprave uštedu u visini finansijskih sredstava koja su potrebna za isplatu naših penzija“, kazao je danas poslijepodne Feni jedan od predstavnika bivših pripadnika Oružanih snaga BiH Senad Hubjer. 
 
Međutim, dodao je, ministri su zahtijevali rok od nekih pet-šest dana da bi oni vidjeli koje stavke bi se mogle 'kresati'. 
 
„Mi smo tražili neku pisanu garanciju da ćemo poslije tih pet-šest dana, koliko su oni tražili, poslije tog roka, biti u tom budžetu. Međutim, niko nam to nije mogao dati i mi smo bili primorani da proglasimo štrajk glađu koji će stupiti u 16 sati na platou ispred zgrade institucija BiH“, kazao je Hubjer.
 
Istaknuo je da nisu zadovoljni i da traže da se napravi neki politički dogovor. 
 
„Ako se budžet ne može usvojiti narednih dana, tražimo politički dogovor koji će nam garantirati da ćemo biti u budžetu institucija BiH za 2012. godinu kad god se on usvoji. Krajnje je vrijeme da sjednu političari koji se pitaju u ovoj državi i da nam poslije dvije godine daju pravo koje nam omogućava zakon, odnosno dopune zakona o službi u Oružanim snagama BiH“, kazao je Hubjer. 
 
Oni su, dodao je, najveći problem napravili što nisu na vrijeme počeli s isplatom ovih finansijskih sredstava. 
 
„Imamo od 1. marta 2010. godine zaostatak, pa kompletnu 2011. godinu i ova tekuća 2012. godina. Radi se o 28 miliona KM za sve tri godine. Bilo je nekih prijedloga da se otpišu kao javni dug 2010. i 2011. da bi se išlo s isplatom za 2012. godinu. Međutim, ništa danas konkretno to nije dogovoreno. Bili smo primorani da stupimo u ovaj planirani štrajk glađu“, kazao je Hubjer.
 
Po njegovim riječima, nakon sjednice Vijeća ministara BiH, savjetnik predsjedavajućeg im je prenio informaciju od predsjedavajućeg Viijeća ministara Vjekoslava Bevande.
 
„Tako je to, kad su negativne informacije,  oni šalju svoje savjetnike, da ih oni prenesu“, kazao je Hubjer. 
 
Istaknuo je da bez obzira na vremenske prilike ostaju do daljnjeg ispred zgrade institucija BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak