Bivši srpski specijalac: O grobnici iz opravdanih razloga ne mogu govoriti

Radiosarajevo.ba
Bivši srpski specijalac: O grobnici iz opravdanih razloga ne mogu govoriti

Slobodan Stojanović, bivši pripadnik Četvrte čete 37. odreda Posebnih jedinica policije Srbije, u razgovoru za Dnevni avaz nije mogao dati više informacija o navodnom postojanju masovne grobnice u istočnoj Bosni, koja, kako je tvrdio u nekim medijima, krije između 1.000 i 2.000 tijela ubijenih Bošnjaka. 

Posljednja dva dana Stojanović je boravio u Sarajevu i rado davao izjave ovdašnjim medijima, a jučer je razgovarao i sa članom Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amorom Mašovićem

"Trenutno o grobnici iz opravdanih razloga ne mogu govoriti. Ja sam to iz druge ruke saznao, ustvari od jednog kolege kojeg je to što zna, sve, mučilo i tištilo. Nije lako ni tom čovjeku da sve to kaže, jer on mora imati neki vid zaštite", kazao je Stojanović. 

Upitan šta je on lično radio u BiH tokom rata te šta zna o učešću pripadnika leskovačke policije u zločinima u Bratuncu, posebno u OŠ „Vuk Karadžić", Stojanović odgovara da „ne zna baš mnogo", jer je, navodno, tokom rata u Bosni „bio sasvim malo". 

"Četa je svuda djelovala, ustvari taj naš odred, koji je imao oko 800 policajaca. Bili smo i u Bosni i na Kosovu. Kada sam vidio šta rade, ja sam se sklonio. Ti ljudi koji su činili zločine su živi i uglavnom žive u Leskovcu, pa ako postoje oni koji ih pamte iz logora i mogu ih prepoznati, neka to učine", odgovara Stojanović. 

Mašović je za Avaz kazao da mu je Stojanović u razgovoru ponovio ono što je govorio i medijima. 

"Rekao mi je da on nije vidio grobnicu, ali da postoji osoba koja je njemu pričala o postojanju velike masovne grobnice u istočnoj Bosni. Obećao je da će kontaktirati s tom osobom, odnosno pomoći da lično razgovaram s njom, kako bismo dobili konkretne i validne podatke o grobnici. Nadam se da na te informacije neću dugo čekati i sa Stojanovićem ću ostati u kontaktu. Isključivo me interesirala kredibilnost informacija o mogućoj masovnoj grobnici", kazao je Mašović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak