Bivši reis uputio poruku Bošnjacima povodom popisa

Radiosarajevo.ba
Bivši reis uputio poruku Bošnjacima povodom popisa

U svojstvu predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa, kao reisu-l-ulema emeritus, Mustafa Cerić je povodom popisa stanovništva u BiH 2013. u kojoj se, između ostalog navodi: 

"... Dobri Bošnjaninu, kad ti u oktobru ove godine dođu kući da te opet pitaju ko si, odakle si, koje si nacije, koje si vjere, kojim jezikom govoriš i šta imaš od imetka - ustani i stani pod svojim suncem i sa svojom sjenkom progovori iz čistog i iskrenog srca s kojim si se konačno sastao i reci im glasno tako otkamenjen da se do neba čuje što ti je na duši. Reci im da dobro upamte i da tvrdo zapišu za sva vremena - Ja sam Bošnjak po ocu i materi! Ja sam iz ovih bosanskih krajeva po djedovini! Vjera mi je islam (a neki Bošnjaci mogu biti i druge vjere ili bezvjere, neka im je to po volji)! Jezik mi je bosanski! Nisam bogat po imetku, ali sam sit u duši! Ja nikog ne mrzim ni po vjeri ni po naciji. Poštujem svačiju naciju, ali svoju naciju volim i zato sam ponosni Bošnjak. Ja sam sretan kad vidim da su svi ljudi sretni sa mnom u mom komšiluku i u mojoj zemlji - kaže se u saopćenju koje je Mustafa Cerić uputio javnosti. 

"Dragi Bošnjaci, ovo je važno vrijeme u našoj modernoj povijesti pa zato osjećam potrebu da vas sve pozovem u domovini i svijetu da na sljedećem popisu u oktobru 2013. god. svom potomstvu ostavite jasnu poruko o tome ko ste i šta ste. U nama i oko nas Bošnjaka ne smije više nikada biti dilema oko bitnih odrednica našeg identiteta. Uistinu, ni jedan savjestan i odgovoran Bošnjak nema razloga da se dvoumi oko svoje nacije, oko svoje matične zemlje i oko svog jezika. Isto tako, niko izvan našeg nacionalnog korpusa nema pravo da nam postavlja pitanja oko našeg prava na nacionalno i jezično ime. Mnogo je više pitanja koja mi Bošnjaci možemo postaviti drugima u vezi njihovog odnosa prema bosanskim nacionalnim i kulturnim vrijednostima", rekao je Cerić. 

"Očito, neke stvari u nama i oko nas su bile postavljene naopako pa ih sad valja vratiti u pravi i prirodni položaj. Zasigurno, sljedeći popis je naše bošnjačko i bosansko "biti ili ne biti". Pitanje je sad da li ćemo biti u stanju da vratimo i zastalno ustanovimo  naš pravi i prirodni položaj u našoj zemlji, položaj  koji nam pripada po novome slovu, ali po starome dobrom bošnjačkom duhu, koji se iznova rađa da nam pokaže da se moramo probuditi, uozbiljiti i zaštititi od budućeg genocida iz našeg duha i duše, iz naše misli i riječi, iz našeg rada i djelovanja, iz naše dove i džamije, iz naše kuće i škole, iz našeg polja i sa našeg brda, uz našu rijeku i na našoj granici, sa našim perom na našem papiru, a to je naš popis gdje ćemo pokazati da su naša nacija, naša vjera i naša kultura dostojne poštovanja, baš kao što su ovih dana dostojne našeg poštovanja mnoge probošnjačke nevladine organizacije, koje su uradile veliki posao na nacionalnom buđenju Bošnjaka. Svima im se od srca zahvaljujem" - naglasio je. 

No, posebnu zahvalnost upućujem Islamskoj zajednici na čelu sa reisu-l-ulemom Husejnom ef. Kavazovićem, koja je kroz rad i djelovanje imama, muallima i hatiba uradila najveći i najvažniji posao sa našim narodom za ovaj, zasigurno, najvažniji popis u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka - kaže se u saopćenju koje je Mustafa Cerić uputio javnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak