Bivši ministri Vlade FBiH napuštaju vladine stanove

Radiosarajevo.ba
Bivši ministri Vlade FBiH napuštaju vladine stanove

Pojedini bivši ministri iz Federacije BiH počeli su da napuštaju službene stanove federalne Vlade iz kojih treba da se iseli desetak ministara i parlamentaraca zbog isteka mandata.

U Službi zajedničkih poslova FBiH, koja je uputila obavještenje starim korisnicima da se isele, potvrdili su da je već stiglo sedam zahtjeva za dodjelu ovih stanova novoizabranim funkcionerima.

O novim korisnicima odlučuje Komisija za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH koja još nije održala sjednicu - piše u sutrašnjim "Nezavisnim novinama".

"Ima 65 stanova, od čega je 20 u zgradi 'Lipa' u sarajevskom naselju Grbavica, a ostali su na Koševskom brdu. Ima nekoliko praznih garsonjera, a ostalo koriste ministri, parlamentarci, sudije, tužioci. Stanove treba da napusti deset federalnih i državnih ministara i pet parlamentaraca. Međutim, neki će ministri preći u Parlament, pa neće doći do primopredaje stanova", rekla je privremeni direktor Službe zajedničkih poslova FBiH Sanela Jakupović.

U Vladi FBiH rekli su da su među korisnicima stanova koji treba da ih napuste bivši ministar zdravstva Safet Omerović, rada i socijalne politike Perica Jelečević, ali i predsjednica FBiH Borjana Krišto, koja sa ostalim funkcionerima dva HDZ-a ne priznaje novu federalnu vlast jer je "formirana protiv volje Hrvata".

Služba zajedničkih poslova FBiH na sjednici federalne Vlade zadužena je da pripremi informaciju o broju i korisnicima stanova kako bi se Vlada opredijelila o daljem načinu njihovog korištenja, te je, takođe, zadužena i da da informaciju o voznom parku kako bi bila napravljena racionalizacija troškova jer mnogo košta održavanje.

Iz Ministarstva finansija FBiH nije dobijen podatak o troškovima voznog parka i korištenja stanova, dok se novoimenovana radna grupa za utvrđivanje mjera štednje još nije sastala, a kao neke od mogućih ušteda najavljene su uštede na gorivu i troškovima održavanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak