Biskup Komarica: BiH se ne brine za svoje građane

Radiosarajevo.ba
Biskup Komarica: BiH se ne brine za svoje građane

 

Biskup banjalučki Franjo Komarica ukazao je danas da nisu osigurani uvjeti za povratak prognanih i raseljenih u Bosnu i Hercegovinu, koji se deklarativno podržava od strane predstavnika vlasti, a u praksi ništa se ne čini da se dogodi održiv povratak, posebno Hrvata, kojih se najmanje vratilo na područje Banjalučke biskupicije, Republike Srpske i BiH. 

„Imamo državu kakvu imamo, kakvu su nam moćnici stvorili. Nemamo pravne države, ovdje vlada zakon jačega, tako da se stranci i čude i podsmijavaju s našim političarima i svima nama, šta radimo od samih sebe. To je tužno slušati“, rekao je Komarica.

„Zašto kažnjavate jedan narod ovdje i Katoličku crkvu“, upitao je ponovo Komarica i podsjetio da je najmanji povratak Hrvata u BiH.

Naglašava da se kod naših političara radi o nedosljednosti, jer mnogi su koji jedno govore, ali djela ne slijede riječi. Naša država se, dodao je on, piše novinska agencija Fena, ne brine dovoljno za svoje građane i ne postoji politička volja da se sadašnje stanje promijeni.

„Iako tvrde da se uvažavaju međunarodna prava, među kojima i pravo na povratak, rodno mjesto i identitet, to se u praksi ne provodi“, kazao je Komarica i navodi da je i sam lično svjedok nepravde na ovim prostorima, pa i toga da se nagrađuje zlo koje je učinjeno onima koji su prognani. Upozorava da još mnogi nemaju pravo na dom i identitet i to je, kaže, zločin po međunarodnom pravu, ako se ništa ne čini da se popravi ono što je urađeno u ratu. 

Banjalučki biskup je naglasio i da će uvijek dizati svoj glas za svakog čovjeka, ne samo za katolike. „I slaviti Uskrs je dizati svoj glas za obespravljenog čovjeka.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak