Biometrijski pasoši u BiH stižu mjesec dana ranije

Radiosarajevo.ba
Biometrijski pasoši u BiH stižu mjesec dana ranije

Nakon skorog završetka testne faze izdavanja biometrijskih pasoša u Bosni i Hercegovini, "Bundesdruckerei GmbH" će umjesto 15. oktobra ove godine, kako je ugovorom dogovoreno, prvu isporuku biometrijskih građanskih pasoških knjižica za BiH izvršiti mjesec dana ranije - 15. septembra, a drugu 1. oktobra.

Biometrijski pasoši koštaće 40 KM


Biometrijski pasoši u BiH 15. oktobra

To je dogovoreno u razgovoru ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja s vršiocem dužnosti predsjednika Uprave "Bundesdruckerei GmbH" i direktorom za strategiju i planiranje "Bundesdruckerei GmbH" Hainzom Ottom Meynom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Cilj razgovora je bio dogovor o ubrzanju dinamike isporuke biometrijskih pasoških knjižica za Bosnu i Hercegovinu usuglašene u ugovoru koji je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine sklopilo s tom firmom.

Alkalaj je Meynu objasnio koji značaj bi za BiH predstavljao raniji početak isporuke biometrijskih pasoških knjižica, posebno u smislu ispunjavanja uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH s EU.

Ministar vanjskih poslova BiH je o obavljenom razgovoru i postignutom dogovoru obavijestio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra civilnih poslova BiH da bi mogli poduzeti neophodne mjere iz svoje nadležnosti.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak