Biljana Plavšić stigla u Beograd

Radiosarajevo.ba
Biljana Plavšić stigla u Beograd


Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić sletjela je u Beograd, javljaju srbijanski mediji. Biljana Plavišić sletjela je oko 14 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Biljanu Plavšić je automobil dočekao na pisti.

U pratnji premijera Republike Srpske Milorada Dodika, stigla je u svoj stan na Vračaru, javio je B92.

Policija će obezbjeđivati Plavšićevu sve do konačne procjene njene bezbjednosti, koju ovoga trenutka obavljaju domaće tajne službe, rekli su za Blic u MUP-u Srbije.

Pripadnici MUP-a Srbije od danas će biti raspoređeni na mjesto prebivališta nekadašnjeg predsjednika RS.

U jutranjim satima krenula ka Beogradu

"Biljana Plavšić jutros je prebačena na štokholmski aerodrom Arlanda. Ona je otputovala avionom nakon što u švedskom zatvoru izdržala svoju kaznu", kazao je u saopćenju Lars Nylen, glavni direktor švedskih vlasti za pitanja zatvorenika, javio je AFP.

Brigu o Plavšićevoj bezbjednosti i transferu, kako to nalažu pravila Haškog tribunala, preuzele su švedske vlasti sve do momenta dok ne stigne na teritoriju zemlje u kojoj će živjeti. List navodi da su u zatvoru u Hisenbergu odbili iz bezbjednosnih razloga da otkriju bilo koji detalj.

"Biljana Plavšić je sretna što je oslobođena, i to je jedino do čega joj je trenutno stalo", rekao je glavni direktor službe Lars Nylen. On, kao ni aerodromski dužnosnici, nije želio ništa govoriti o organizaciji putovanja Biljane Plavšić, prenosi Fena.

Njen advokat, Krstan Simić, rekao je da se Plavšić može vratiti u politiku i nastaviti sa političkom karijerom.

Njna porodica je potvrdila da bivša predsednica Republike Srpske ima državljanstvo Republike Srbije i da će živjeti u svom stanu na Vračaru.

Biljana Plavšić se predala Sudu u Hagu odmah pošto optužena u januaru 2001. godine. U oktobru 2002. godine Plavšić je priznala krivicu za progon Bošnjaka i Hrvata u 37 općina u BiH 1992. Osuđena je na 11 godina zatvora.

Odlukom predsednika Haškog tribunala Patricka Robinsona od 15. septembra, Biljani Plavšić je odobreno prijevremeno puštanje na slobodu jer je odslužila dvije trećine kazne.

Vezano:
Bh. parlamentarci o puštanju na slobodu Biljane Plavšić
Kako se pokajala Biljana Plavšić Vol3
Kako se pokajala Biljana Plavšić Vol2
Kako se pokajala Biljana Plavšić Vol1
Biljana Plavšić čeka potvrdu švedske vlade
Biljana Plavšić sljedeće sedmice u Beogradu?

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak