Biljana Plavšić krajem oktobra na slobodi (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Biljana Plavšić krajem oktobra na slobodi (VIDEO)

Nakon osam godina koliko je provela u pritvoru Biljana Plavšić (79) uskoro će biti slobodna. Odluka je to predsjednika Haškog tribunala Patricka Robinsona koji je odobrio privremeno puštanje na slobodu nakon što Plavšić, krajem oktobra, odsluži dvije trećine kazne od 11 godina na koju je osuđena zbog zločina nad Hrvatima i Bošnjacima za vrijeme rata u BiH.

Bivša predsjednica Republike Srpske iz švedskog zatvora Hisenberg će biti puštena 27. oktobra. U obrazloženju odluke o puštanju na slobodu stoji da je bivša čelnica bosanskih Srba "pružila dokaze značajne rehabilitacije tokom boravka u zatvoru".

Kako javlja Beta Plavšić je zbog sitnih prekršaja u zatvoru kažnjena tri puta, ali je njeno vladanje bilo dobro, iako nije učestvovala u organizovanim aktivnostima.

Ona je sarađivala sa sudom, a Robinson je ocenio da je bitno i to što je ona svedočila u procesu protiv Momčila Krajišnika.

Kao olakšavajuću okolnost sudija Robinson je uzeo i njeno priznanje krivice za progon Bošnjaka i Hrvata jer je odgovornost prihvatila u ranoj fazi postupka.

Plavšić je izrazila kajanje zbog žrtava, uz nadu da će to pružiti utjehu njihovim porodicama, piše u odluci.

Odluci o puštanju Plavšić usprotivio se samo jedan sudija Tribunala koga je Robinson konsultovao, javlja Beta.

Desna ruka Radovana Karadžića

http://www.youtube.com/watch?v=ebF40FFPyac


Biljana Plavšić koja je u vrijeme rata bila desna ruka Radovanu Karadžiću izrazila je kajanje zbog žrtava nadajući se da će tom gestom pružiti utjehu njihovim obiteljima. Njeno ponašanje u zatvoru bilo je dobro, a ukorena je samo tri puta zbog sitnih prekršaja.

Plavšić se Haškom sudu dobrovoljno predala 2001. godine, odmah nakon što je protiv nje podignuta optužnica.

Dodik putuje kod Biljane Plavšić


Predsjednik Vlade Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će u srijedu posjetiti hašku osuđenicu Biljanu Plavšić u zatvoru u Švedskoj nakon što je objavljena odluka Tribunala u Haagu da će ona 27. oktobra biti puštena na prijevremenu slobodu.

On je u izjavi novinarima, tokom posjete Trebinju, potvrdio da je upoznat s odlukom Tribunala u vezi s Biljanom Plavšić, prenosi Fena.

"Žene žrtve rata" ogorčene odlukom ICTY-a

Udruženje "Žena žrtva rata" ogorčeno je odlukom tročlanog sudskog vijeća i predsjednika ICTY-a Patricka Liptona Robinsona da bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić bude puštena na slobodu 27. oktobra, treći dan nakon što odsluži dvije trećine kazne.

Članice Udruženja naglašavaju, u saopćenju za javnost, da se zahtjevu Biljane Plavšić protivio jedan od članova sudskog vijeća, i to zbog nesaradnje s Tužilaštvom MKSJ-a i njenog nepokajanja tokom suđenja, dok su ostala dvojica članova preglasavanjem donijela odluku da se Biljana Plavšić "fino" ponašala u zatvoru.

Zbog ove odluke o pomilovanju Biljane Plavšić, Udruženje "Žena žrtva rata" traži od sudije Robinsona da javno odgovori da li je riječ o nagradi za genocid u BiH nad nesrpskim stanovništvom i nagradi za planiranje agresije, kao i da li su ICTY i on "definitivno pod utjecajem politike", prenosi Fena.

Komšić: Odluke suda moraju se prihvatiti, bez obzira na ogorčenje

"Bez obzira što smo ogorčeni na ovakvu odluku, koja se može zvati bilo kakvim imenom, ali sigurno nije pravda, odluke pravosudnih institucija se moraju prihvatiti", ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirajući odluku Haškog tribunala da bivša predsjednica RS-a Biljana Plavšić, nakon dvije trećine odslužene kazne, bude puštena na prijevremenu slobodu.

"Ali u očima prije svega onih koji su žrtve rata u BiH i politike Biljane Plavšić, i svih onih koji vjeruju u BiH i univerzalna načela pravde, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije sigurno više neće biti ono što je bio do donošenja ove odluke", prenosi Fena izjavu predsjedavajućeg Komšića.

Društvo za ugrožene narode uputilo protest haškom Tribunalu
Društvo za ugrožene narode za BiH uputilo je najoštriji protest Tribunalu u Haagu zbog odluke da se odobri prijevremeno puštanje na slobodu bivšoj predsjednici Republike Srpske Biljani Plavšić.

Kako je saopćeno iz Društva, ona je pripadala establišmentu Radovana Karadžića i zbog priznavanja svoje odgovornosti za masovna ubojstva, masovna silovanja i protjerivanja, deportacije u koncentracione logore, za razorene gradove i spržena sela osuđena je od Haškog tribunala na jedanaest godina zatvora.

"Nalazimo da je Biljana Plavšić već bila pomilovana izricanjem ovako minorne kazne za najteže zločine počinjene od kraja Drugog svjetskog rata. Odobravanjem Haškog tribunala za njeno prijevremeno puštanje na slobodu hiljade preživjelih žrtava i porodica ubijenih izgubile su nadu u zadovoljenje pravde i vjerodostojnost samog Tribunala", istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH, prenosi Fena.

Vezano:
Sarajevo: Protesti pred zgradom UN-a
Biljana Plavšić od jeseni na slobodi?
Biljana Plavšić na jesen u Beogradu?

večernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak