Bileća: Partizanski spomenik zamijenjen četničkim

Radiosarajevo.ba
Bileća: Partizanski spomenik zamijenjen četničkim

U Bileći će na mjestu spomenika partizanima biti postavljen spomenik četnicima. Spomen-obilježje Desetoj hercegovačkoj brigadi uklonjeno je viljuškarom nakon 70 godina, jer smeta gradnji spomenika pripadnicima otpora Dragoljuba Draže Mihailovića.

Potvrdio je to za Dnevni avaz Milorad Vujović, predsjednik Organizacionog odbora za gradnju. Kaže da će umjesto petrokrake na spomeniku visokom 12.5 metara zasjati kokarda.

Zamjena spomenika u potpunosti je legalna. Sve je jednoglasno odobreno na Skupštini opštine Bileća, koja dijelom i finansira gradnju spomenika četnicima.

Vujović kaže da su o pomjeranju spomenika antifašistima još su prije dvije godine obavijestili SUBNOR Bileće.

„Kako nije bilo jedinstvenog stava i zvaničnog odgovora, mi smo u Odboru radi isteka vremena odlučili da ga pomjere do iznalaženja najpodesnije druge lokacije. To što govore da se radi o rehabilitaciji fašizma, to su komunističke predrasude“, kaže Vujović, napominjući da su gradnju ovog spomenika inicirali potomci četnika koji su stradali prilikom pada Bileće 1944. godine, a kojima su, kaže on, komunističke vlasti zabranile i da ih sahrane, prenosi Avaz.

Predsjednik SUBNOR-a Bileća Nemanja Papić kaže da oni nisu mogli spriječiti gradnju spomenika, s obzirom na to da je sve jednoglasno izglasano na SO Bileća.

„Spomenik antifašistima brutalno je uklonjen uz određena oštećenja i prislonjen u Park narodnih heroja. Ne preostaje nam ništa drugo nego da ga spašavamo i postavimo na to mjesto koje katastarski pripada SUBNOR-u“, govori Papić.

Iako je SABNORBiH osudio rušenje spomenika partizanima i podizanje novog četnicima, Papić naglašava da je to slaba podrška.

„Sve se to svelo na faks. Mi smo o tome obavijestili sve nadležne instance, od načelnika općine do predsjednika RS, ali zaštite nema“, kazao je Papić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak