Bijela traka preko riječi 'genocid' na spomeniku

Radiosarajevo.ba
Bijela traka preko riječi 'genocid' na spomeniku

Na spomen-obilježju Bošnjacima u Višegradu, stradalim u proteklom ratu, a koji je podignut 26. maja, navodno nepoznata osoba je preko riječi „genocid“ zalijepila bijelu traku
Traka je zalijepljena tokom vikenda, javili su mediji u RS-u te dodali da se povodom toga još niko nije oglasio

U Višegradu je 26. maja obavljen ukop 60 Bošnjaka žrtava proteklog rata i otkriveno spomen-obilježje. Na jednoj strani spomenika piše „Svjedoci istine“, a na drugoj strani „Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu“. 

Riječ „genocid“ bila je razlog da se u RS-u pobune predstavnici Boračke organizacije, ali i nekih stranaka i pojedinaca te zatraže da se ukloni sporna riječ, odnosno spomenik. 

Urbanističko-građevinska inspektorica Općine Višegrad Liljana Ćiković donijela je ranije rješenje kojim se nalaže Medžlisu Islamske zajednice Višegrad, posjedniku zemljišta zvano "Stražište" da uklone taj spomenik. Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević međutim je najavio pravne mjere u smislu zaštite spomenika i mezarja Stražište, objavila je novinska agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak