Bijela kula Husein-kapetana Gradaščevića osvijetljena narandžastom bojom

4
Radiosarajevo.ba
Bijela kula Husein-kapetana Gradaščevića osvijetljena narandžastom bojom

Bijela kula Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu u nedjelju, 11. augusta, je bila osvjetljenja narandžastom bojom, koja simbolizuje borbu protiv rodnozasnovnaog nasilja.

Aktivnost je realizovalo udruženje mladih "FUTURA" u saradnji sa Neformalnom grupom građanki i građana Gradačac te uz podršku Institut za razvoj mladih KULT.

U nedjelju je u Gradačcu održano okupljanje, zatim i protestna šetnja, povodom godišnjice od stravičnog ubistva Nizame Hećimović koje se dogodilo 11. augusta 2023. godine.

Srce poginule policajke spasilo život: “Bila bi presretna kad bi znala”

Organizatori okupljanja su poslali zajedničko saopćenje u kojem navode:

"Pored svih izazova sa kojima se susreće Bosna i Hercegovina, nasilje nad ženama i djevojčicama prolazi neopaženo i nekažnjeno. Stoga, potrebno je poduzeti niz reformi s ciljem usklađivanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, u svrhu efikasne borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Godina dana od femicida koji je potresao BiH: U Gradačcu počela mirna šetnja

Na današnji dan iz Gradačca šaljemo poruku da je rodnozasnovano nasilje ozbiljan i sveprisutan problem i onda kada je javnost fokusirana na druge teme.

Vođeni sviješću da kao društvo još uvijek imamo snage da, prije svega, sebe korigujemo i prestanemo relativizirati nasilje nad ženama, ukazujemo na obavezu i dužnost svih institucija da svim kapacitetima štite i omoguće ostvarenje prava na dostojanstven i slobodan život svake žene i djevojčice.

Uz neophodne reforme s ciljem usklađivanja zakonodavnog i institucionalnog okvira sa međunarodnim dokumentima koji nas obvezuju na zaštitu osnovnih ljudskih prava, uspostavljanje novih mehanizama prevencije i zaštite u svim lokalnim zajednicama mora biti prioritet.

Naše društvo još uvijek ima šansu za ozdravljenjem. Na to nas zadužuju sve žrtve rodnozasnovanog nasilja", stoji u saopćenju za medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak