Bihać: Optuženo 6 policajaca zbog ubistva povratnika 1997.

Radiosarajevo.ba
Bihać: Optuženo 6 policajaca zbog ubistva povratnika 1997.


Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo 21. juna 2013. podiglo je optužnicu protiv A.B.(1970), F.P. (1957), I.Š. (1968), H.K. (1972), H.V.(1950) i E.I.(1955), zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ubistvo iz niskih pobuda. 

Optuženi se terete da su 29. januara 1997. u Bihaću, po prethodnom dogovoru, kao saizvršioci iz niskih pobuda lišili života C.R.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je uz optužnicu Kantonalnom sudu u Sarajevu predložilo produženje mjere pritvora prema svim optuženim. Optužnicu je 27. juna 2013. potvrdio Kantonalni sud u Sarajevu, sapćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjećanja radi, riječ je o ubistvu Cvijana Radića (1953), bivšeg građevinskog inspektora u općini Bihać i povratnika koji je ubijen 30. januara 1997. Dugi niz godina slučaj se 'hladio', no prije par godine preuzima ga Federalna uprava policije čijim će istražiteljima najviše problema stizati iz bihaćkih institucija: tužilaštvo USK bit će potpuno isključeno iz priče.

Početkom ove godine, šest mjeseci nakon formiranja istražnog tima, uhapšeni su Husein Kunić i Fuad Poprženović, te Halid Velagić, Ejub Ikić, Asmir Bakrač i Izet Šahinović. Riječ je o bihaćkim policajcima (dvojica su bila još aktivna) i upravo je protiv ovih lica i podignuta optužnica.

Radićevo tijelo je nađeno u Crnom jezeru nadomak Bosanske Krupe, a obdukcijom je utvrđeno da je usmrćen vatrenim oružjem, te konstatovane prostrelne rane lijeve strane grudi i glave. Postojale su spekulacije da su ga iz Općine Bihać odveli policajci, a ranije istrage navodile su 'koristoljublje' kao mogući motiv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak