'BiH želi pomoći u izgradnji i obnovi Iraka'

Radiosarajevo.ba
'BiH želi pomoći u izgradnji i obnovi Iraka'

 

Član Predsjedništva Bosne i HercegovineBakir Izetbegović tokom prvog dana posjete Republici Irak sastao sa premijerom Iraka Nurijem Al-Malikijem, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

U izuzetno srdačnom razgovoru, kako je AA potvrđeno u Predsjedništvu BiH, Izetbegović i Al-Maliki su sagledali ukupne odnose dvije zemlje te razmotrili mogućnosti i načine za njihovo unaprjeđenje. Također, izrazili su spremnost za razvoj saradnje na svim poljima za dobrobit dviju zemalja, ističući da narode Iraka i Bosne i Hercegovine čvrsto vežu ''tradicionalno prijateljski odnosi''.

Saglasili su se da dvije prijateljske zemlje trebaju da se uzajamno pomažu u izgradnji prosperitetne budućnosti, naročito s obzirom da imaju izuzetno dobro međusobno razumijevanje jer su u ''bliskoj prošlosti prošle teška iskustva zbog kojih se suočavaju sa sličnim društveno-političkim izazovima''.

Premijer Al-Maliki je, također, izrazio spremnost za uspostavljanje rezidentne ambasade Republike Irak u Sarajevu te pozvao da Bosna i Hercegovina uspostavi rezidentnu ambasadu u Bagdadu.

Istakavši snažan interes BiH za razvoj ekonomske saradnje sa Irakom, član Predsjedništva BiH Izetbegović je od premijera Al-Malikija zatražio podršku i pomoć za angažman kompanija iz Bosne i Hercegovine u realizaciji energetskih, infrastrukturnih i građevinskih projekata u Iraku, imajući u vidu da bh. kompanije uživaju veliki ugled i važe za pouzdane partnere u Iraku.

„Poslovi u Iraku su našim kompanijama poput Energoinvesta i Hidrogradnje donijeli svjetski renome, bili su pokretačka snaga bosanskohercegovačke ekonomije, a našim radnicima su ostavili uspomene na nevjerovatno ljubazan irački narod. Bosance i Hercegovce za Irak vežu veoma lijepe uspomene iz perioda kada su naše firme učestvovale u izgradnji Iraka. Želimo da i sada pomognemo u izgradnji i obnovi Iraka, imajući u vidu da su naše kompanije ponovo u mogućnosti da učestvuju u projektima u oblasti energetike i građevinarstva. Povratak naših kompanija na iračko tržište bi bio velika razvojna prilika i značio bi mnogo za privredu BiH“, rekao je Izetbegović na sastanku sa Al-Malikijem.

Izrazivši punu podršku povratku bosanskohercegovačkih kompanija u Irak, premijer Al-Maliki je rekao da su kompanije iz Bosne i Hercegovine dobrodošle u Irak i da će im biti širom otvorena vrata za učešće u obnovi i izgradnji Iraka. Dogovoreno je da ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Erdal Trhulj i direktori kompanija Energoinvest, Hidrogradnja i Euro-Asfalt tokom Izetbegovićeve posjete obave niz radnih sastanaka sa resornim ministrima u Vladi Republike Irak na kojima će biti razmotrene konkretne mogućnosti i modaliteti za direktan angažman ovih i drugih kompanija iz BiH u Iraku.


Tokom susreta izražen je i obostrani interes za saradnju u oblastima obrazovanja, zdravstva i turizma. U tom smislu naglašena je i potreba da se što prije pokrene proces uzajamne liberalizacije viznih režima, jer bi to značajno pospješilo turističke posjete te olakšalo razmjenu studenata.

Zahvaljujući se Al-Malikiju na pozivu i toplom prijemu te na iskazanoj spremnosti da BiH pruži svu podršku i pomoć koja joj je potrebna, Izetbegović je premijera Iraka pozvao da posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je on sa zadovljstvom prihvatio. Izetbegović se tokom prvog dana posjete sastao i s potpredsjednikom Republike Irak, dr Khudairom al-Khuzaijem, koji trenutno vrši dužnost predsjednika. U nastavku posjete predviđeni su i susreti s drugim visokim državnim zvaničnicima i političkim liderima Iraka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak