BiH: Zbog vjetra se požari šire velikom brzinom

Radiosarajevo.ba
BiH: Zbog vjetra se požari šire velikom brzinom

Situacija u vezi sa požarima u Bosni i Hercegovini tokom prijepodneva je izuzetno teška. Otežavajuća okolnost je što se radi o veoma visokim temperaturama praćenim vjetrom koji širi postojeće požare relativno velikom brzinom, kazao je jutros pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić. 
Po Agićevim riječima, Ministarstvo sigurnosti BiH poduzima sve koordinacijske aktivnosti kako bi uspjeli da obezbijede podršku još od nekih zemalja Evropske unije: „Zahtjev je ponovljen tako da očekujemo da će se i neka od tih zemalja javiti s ponudom pomoći“

„Osim toga, danas od pomoći iz vazduha imamo privremeno dva helikoptera Oružanih snaga BiH, pošto su prema dogovoru koji smo imali putem nadležnih institucija, predstavnici ruskog Emercoma (Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije) danas na putu za Niš, odnosno vraćaju se u svoju bazu“, navodi Agić u izjavi za novinsku agenciju Fena.

A Andy McGuffie, glasnogovornik Delegacije Evropske unije i specijalnog EU predstavnika za BiH, uputili su saopćenje za javnost u kojem žele pojasniti kakva je pomoć omogućena putem Mehanizma EU u slučaju opasnosti od požara.  Podsjećamo, ranije je objavljeno kako je Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo zahtjev pojedinim zemljama EU da se pomogne u gašenju stravičnih požara diljem zemlje. 

Više informacija iz McGuffievog saopćenja na ovom LINKU

McGuffie ističe da je za našu zemlju ponuđen helikopter, putem Centra za nadgledanje i informisanje Evropske komisije (MIC). Ovaj centar inače proslijeđuje zahtjeve i ponude za pomoć, te može da koordiniše zajedničke protivpožarne operacije i učestvuje u procjeni štete

On ističe da je najteža situacija i dalje na području Jablanice gdje je upućen jedan helikopter Oružanih snaga BiH (OSBiH)i na području Trebinja gdje je također upućen helikopter OSBiH.  Relativno teška situacija je i u Nevesinju pa postoji mogućnost da se jedna od ovih helikoptera dislocira na ovo područje. Isto tako, i dalje je jako teška situacija na području Konjica i na području Mostara
Helikopteri gase od sinoć

„Informacije s terena govore da se dim sve više širi. Nemamo još informacija da su ugroženi bilo kakvi vitalni objekti i domaćinstva, ali je situacija u kojoj stradaju stoljetne šume izuzetno teška.“

Inače, helikopteri OSBiH od ranih jutarnjih sati gase požar na Trebinjskim brdima, koji je i dalje aktivan, a djelimično je pod kontrolom. Vatru, koja se na tom području ne smiruje više od deset dana, i sinoć je gasio helikopter OSBiH. Na području Bileće požari u selima Kačanj, Davidovići, Zasada i na planini Sitnica stavljeni su pod kontrolu, a aktivni su požari u selu Baljci, Zvijerina i Fatnica i gašenje je u toku. 

APEL ZA VEĆE CISTERNE: Uprava za Civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK jutros je uputila apel za pomoć u gašenju požara na području Jablanice i Konjica. Potrebne su cisterne većeg kapaciteta. Uprkos naporima svih angažovanih na gašenju požara u rejonu Boračko jezera -Boračka Draga-Kiser požar je jučer izmakao kontroli i potpomognut vjetrom nastavio se širiti. U apelu za pomoć široj zajednici kaže se da trebaju cisterne većeg kapaciteta (pet i više kubika) s posadama koje bi bile upućene na gašenje požara u rejonu 

I dalje je aktivan požar na Bjelasnici.  Gori vatra i na planini Crvanj. Krak požara prema selu Kovačići, u općini Nevesinje, stavljen je pod kontrolu, kao i krak prema selu Humčani. Međutim, krak požara koji se širi prema selu Presjeka, koji je zahvatio travu, nisko rastinje i šumu, gori na nepristupačnom području i može ugroziti i kuće. 

Aktivan je i požar u rejonu Rogače, jedan krak širi se prema selu Slatu, a drugi prema selu Lukavcu, gdje je odbijen od kuća, a gašenje je u toku. Na području Ljubinja aktivni su požari u rejonu Brezovih dola i Plana dola-Žabica, ali je odbijen od kuća i lokaliziran. Aktivirao se požar na Pustipusima, koji je, također, lokaliziran. 

Gori Velež
Požar na lokalitetu Sopotnik, u općini Zvornik, i dalje je aktivan. Veliki dio požarišta je pod kontrolom, ali nije potpuno ugašen. Krak požara koji je aktivan nalazi se na kamenoj litici sa koje se obrušava vrelo kamenje, pa je gašenje otežano. Ukupna površina koja je zahvaćena požarom na lokalitetu Sopotnik je od 30 do 40 hektara šume i niskog rastinja

U Istočnom Mostaru požar iz pravca Rujišta, FBiH, proširio se na područje planine Velež, gdje gori visoka šuma. Gašenje otežava jak vjetar. Aktivni su požari u rejonu Golo brdo, gdje gori borova šuma, i požar u rejonu Jarčište. Požar na planini Čemernici je aktivan, ali je pod kontrolom. 

Vatra u kanjonu rijeke Ugar, u općini Kneževo, i dalje je aktivna i širi se od rejona Bregovi prema mjestu Mokri Lug. Gori nisko rastinje i šikara, a linija požara se svakim danom poveća za 500 do 1.000 metara; zasad nema ugroženog stanovništva, niti objekata. Na području Novog Goražda i dalje su aktivani požari u selu Zamegresi i u rejonu Gostun, ali zbog miniranog i nepristupačnog terena, gašenje nije moguće, a ista je situacija i na na lokalitetu Zapjevac. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak