BiH vraća 'Končarov' voz

Radiosarajevo.ba
BiH vraća 'Končarov' voz

Bosna i Hercegovina će "Končarov" voz, koji su Željeznice FBiH nabavile krajem decembra 2009, za 5,3 miliona eura (oko 10,5 miliona KM).

Rezultat je to jučerašnjeg sastanka u Zagrebu na kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva prometa i komunikacija FBiH s ministrom Enverom Bijedićem na čelu, delegacija hrvatske kompanije "Končar" te predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i veza Hrvatske.

Na sastanku je utvrđeno da dug Željeznica FBiH prema kompaniji "Končar" iznosi ukupno 11,5 miliona eura, plus zatezne kamate koje iznose više od 900.000 eura. No, dug se nakon višegodišnjeg odgađanja konačno mora platiti“, potvrdio je za Dnevni avaz ministar Bijedić.

„U "Končaru" traže svoje pare. Ne zanima ih više ništa. Godinama se ova priča odlaže.“

Dodao je Bijedić da se Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH na ovaj potez odlučilo jer ŽFBiH, kao ni FBiH, nemaju novaca da voz isplate.

Bolje ga vratiti nego da kamate rastu. No, suština je priče što se voz uopće i kupovao. Ali to je sada neka druga priča. Nakon što se voz vrati, ostaje još dug od oko šest miliona eura. Dogovorili smo da ŽFBiH mjesečno vraćaju 300.000 eura od najma lokomotiva Turcima. U "Končaru" sada žele jasne garancije da će se dug isplatiti“, rekao je Bijedić.

Zanimljivo je da je "Končar" na šinama FBiH saobraćao svega osam mjeseci, nakon čega se pokvario krajem decembra prošle godine od kada je u depou u Rajlovcu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak